Algemeen

Meikeverclub Rijssen houdt jubileumrit met bijrijders dwars door centrum

(Door Jenny ter Maat)

RIJSSEN – De Meikeverclub Rijssen houdt zaterdag 14 mei haar 25e rit, de jubileumrit. Het wordt een bijzondere rit, met ’s morgens als bijrijders mensen met een verstandelijke beperking. Met als extraatje voor de meerijders aan het eind van de ochtend een tochtje dwars door het centrum, van De Markies tot Spekhorst.

Verzamelpunt deze zaterdag is De Oosterhof aan de Kasteellaan 1, om 10.00 uur. De deelnemers krijgen hier een kop koffie aangeboden en geïnteresseerden hebben de gelegenheid de kleurige kevers te bewonderen.

De stoet van luchtgekoelde wagens met hun typische geluid vertrekt om 11.00 uur, richting Haarle en is rond 12.00 uur weer terug op de Kasteellaan. De deelnemers krijgen een lunch aangeboden, verzorgd door de Sterkerij.


Tussen de middag zijn de auto’s weer te bezichtigen. Het middagrit start om 14.00 uur en is zonder speciale gasten. Er is een puzzelrit uitgezet en circa 16.00 uur zijn de deelnemers terug bij de Oosterhof, waar de prijzen uitgereikt worden en het glas geheven wordt op het 25-jarig jubileum!

Tijdens deze rit doen tussen de veertig en vijftig kevers mee. Aanmelden kan per mail: toonemans@gmail.com. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar 21 mei.

Naast de jubileumrit is er ook een jubileumexpositie, zes weken lang, in het Brandweermuseum, vanaf 14 mei. Met allerlei onderwerpen met betrekking op de Volkswagens, waaronder foto’s, krantenartikelen, miniaturen. Ook de twee foto’s, die bij dit artikel geplaatst zijn, zijn dan te zien.

De eerste Meikeverrit van de Meikeverclub Rijssen vertrok het eerst vanaf ’n Kamgaren. Rond de twintig trotse eigenaren van volkswagentjes verzamelden zich toen. “Over het algemeen hadden we alle ritten mooi weer. Eén keer viel de regen met bakken uit de lucht. We vertrokken toen vanaf ’n Pothoek. We dachten, als er vijf komen laten we het niet doorgaan. Er kwamen er twintig. De rit ging door, ondanks onweer en dreigend zwarte lucht.”

De organisatoren van deze jubileumrit, Hendrikjan Hofman, René Snikkels, Freek Rinks en Jan ten Berge, voor deze gelegenheid aangevuld met Henk Rozemuller, hebben allemaal iets met de kever. In de ‘manage’ in de Neonstraat vertellen ze er met plezier over. “Ik ben geboren in de kever, en dat geldt voor alle broers”, geeft Rozemuller, voormalig directeur van de Roba, aan.
René Snikkels rijdt in een kever van 1966, zijn geboortejaar. “Kijken hoe lang we het samen volhouden.” Rinks rijden op 14 mei in een ontgroenen kever, afkomstig uit de Frans Alpen, een skisetje achterop.

Het herkenbare kevergeluid, de typische geur van olie en benzine, de ‘brilletjes’ met de twee kleine achterruitjes, die later vervangen werden door het ‘ovaaltje’. Het pookje, de opklapbank, de uitklapbare richtingaanwijzer en veel meer: lyrisch zijn de heren erover. Keverliefhebbers, ze zijn er in soorten en maten, vertellen ze: kijkers, rijders en restaurateurs. “De één poetst me nog een keer, blijft er naar kijken maar gaat er niet mee de weg op; de ander gaat graag met een sliert kevers op pad en weer een ander struint land en internet af voor het meest passende onderdeel om te restaureren. En je hebt ze ook alle drie tegelijk.” Kortom, liefhebbers, rijders, kijkers, poetsers en restaurateurs kunnen hun hart op zaterdag 14 mei ophalen.

 

Reacties

  • door Gerben
  • 19 dagen geleden

vraagje,

kan ik me nog inschrijven?