Algemeen

Marsha Heering: ‘Iedereen was blij dat de deuren weer open mochten’

Op foto: links Marsha Heering en rechts collega en werkbegeleider Jannine Pas; een grappig momentje in stressvolle periode. Foto: J. ter Harmsel
Op foto: links Marsha Heering en rechts collega en werkbegeleider Jannine Pas; een grappig momentje in stressvolle periode. Foto: J. ter Harmsel

RIJSSEN - Eind januari werd onder andere zorgmedewerker Marsha Heering gevraagd om haar mening te geven over werken in de zorg. Werken in de zorg blijkt veelal een negatief imago te hebben. Toen kwam corona. Correspondent Jenny ter Harmsel nam opnieuw contact op met Marsha.

Marsha Heering uit Enter werkt sinds vorig jaar maart bij Eltheto Carintreggeland als Woon-Welzijns assistent oftewel gastvrouw en was net gestart met de opleiding Helpende Plus.

“De coronacrisis was een pittige tijd voor onze bewoners, hun familieleden en mijn collega’s. Ik was toevallig aan het werk, toen de deuren definitief sloten. Voor hoelang? Geen idee wanneer de bewoners hun familie en dierbaren weer mochten zien, wanneer ze weer naar buiten mochten, wanneer weer naar een kapper of pedicure, kortom zoveel vragen waar niemand ons een antwoord op kon geven. Angstaanjagend was het. De bewoners hebben het, ondanks het grote gemis van hun dierbaren, ontzettend goed gedaan”, vertelt Marsha.

Facetimen
Het personeel ging meteen aan de slag met Skype en FaceTime. De medewerkers zorgden ervoor dat de familie in de gelegenheid werd gesteld te (beeld)bellen met de bewoners. “We hebben veel foto’s van de bewoners gemaakt en in een speciaal programma gezet zodat de familie deze kon inzien. We beseften ons maar al te goed dat wij nu hun naasten waren en dit voor familie moesten doen. We wisten niet wat corona ging doen met onze afdeling. Gelukkig is onze afdeling gespaard gebleven.”

Er werden veel leuke dingen gedaan met de bewoners. Bijvoorbeeld kegelen op de gang vanuit hun rolstoel en knutselen met het welzijnsteam. “We werden overladen met gebak, koeken, snoep, bloemen, echt in één woord geweldig. Wij zijn een ieder dankbaar die hier een steentje aan bijgedragen heeft.”

Opleiding stopte fysiek
De opleiding tot Helpende Plus, waaraan Marsha net begonnen was, stopte fysiek en ze mocht niet meer naar school.
“Dat was wel een domper, ik was nog maar vier keer naar school geweest en ben wel iemand die fysieke lessen nodig heeft. Gelukkig hebben ze het online opgepakt al was dit wel wat lastiger. Ook had ik twee kinderen thuis van school van wie er één veel hulp nodig heeft bij het maken van het aangeleverde huiswerk. Daarnaast ging ik uiteraard ook gewoon werken waardoor ik extra opvang nodig had. Het was wel even een periode van alle ballen hooghouden, maar ook dat is gelukt. Er waren er zoveel met mij die hetzelfde probleem hadden, dus ja in verhouding met de hele coronatijd en de narigheid die het met zich meebracht, valt dat van mij in het niet.”

Deuren weer open
Wat was het personeel blij dat de deuren weer open mochten. “Eng was het wel. Het ging in het begin heel gedoseerd, er was een heel team opgezet voor de planning van bezoek zodat niet iedereen tegelijk binnenkwam. Per inschrijving mocht er een bepaald aantal bezoekers komen op elke afdeling. Nu is dit anders en komen we gewoon weer bezoek tegen op de gang. Dat is best gek na al die maanden moet ik eerlijk zeggen, maar voor de bewoners zó ontzettend fijn. Ik ben wel bang voor de nabije toekomst. Zoals iedereen kan lezen in de krant, op internet en wat te zien is op televisie, nemen de besmettingen weer behoorlijk toe. Laten we er met z’n allen het beste van hopen.”