Algemeen

Je bent nooit te oud om te leren

Marie Collet-Horst (90) bestuurt drone

VRIEZENVEEN / GEESTEREN - Je bent nooit te oud om te leren, dacht de 90-jarige mevrouw Marie Collet-Horst uit Vriezenveen, toen ze gevraagd werd de weidevogeldrone  te besturen. Een hele hectare zocht ze af en dat duurde toch nog bijna 5 minuten.  "Ons moeder zit elke dag nog achter de computer", legde haar schoondochter uit. "Ze redt zich er prima mee, hoor."

"We waren er een beetje beduust van", verklaarde voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren na afloop. "Ik had het haar gewoon voor de grap aangeboden. Ik had geen idee dat ze al 90 is."

De Vogelwerkgroep Geesteren was vorige week bij de familie Collet op zoek naar reekalfjes. De boer wil later die dag zijn land gaan maaien. Reekalfjes en eventueel ander wild spoor je een weidevogeldrone supersnel op om het in veiligheid te brengen.

"We hadden al een weiland gescand op zoek naar reekalfjes", vertelt Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren. "Op aanwijzingen van eigenaar Gerard Collet hebben we nog een stuk weiland extra in ons vliegplan opgenomen. “En nu ga jij vliegen”, zei ik tegen Marie Collet-Horst. "Is goed", was haar antwoord. Ze nam het commando over, liep de voorbereidingen na, vinkte met haar vingers de checklist af en drukte daarna op 'Fly'.

De drone steeg eerst op naar 35 meter. Daarna moest Marie met de vingers aan de sticks op de afstandsbediening, de drone over het gebied laten vliegen. Zelf hield ze het vluchtplan op de iPad in de gaten. Iedereen stond er verbaast naar te kijken. Leden van de vogelwerkgroep hielden het andere, thermische beeldscherm in de gaten, op zoek naar reekalfjes. Tot aan de landing toe heeft Marie Collet-Horst continu het vluchtplan in de gaten gehouden. Zelfs niet een keer heeft ze haar ogen van de iPad gehad. "Dit is heel bijzonder, dit hebben we nog nooit meegemaakt", zei Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren.

In totaal spoorden de vrijwilligers die ochtend twee reekalfjes op. De software van de kostbare warmtebeeldcamera op de weidevogeldrone van DRONExpert is speciaal voor het opsporen van de onvindbare gruttonesten ontwikkeld. Nu het broedseizoen bijna is afgelopen, kan men de drone ook goed inzetten om reekalfjes op te sporen in het lange gras. Veel reekalfjes heeft men al gered.