Algemeen

Marco Woertman: ‘Daar ligt de kracht van De Sterkerij’

RIJSSEN – Stichting de Sterkerij is opgericht op 29 december 2008 en is gevestigd in Rijssen. Vestigingsmanager Marco Woertman is zelf vanaf 2011 betrokken bij de organisatie. Marco vindt het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen om de juiste stappen te zetten op de arbeidsmarkt. Marco weet nog goed hoe het jaren geleden begon.

“Zo’n twaalf jaar geleden was er in Rijssen nog geen organisatie die licht verstandelijk beperkten hielpen om stappen te zetten op de arbeidsmarkt. Deze mensen kregen wel een Wajong-uitkering, maar kwamen verder niet buiten de deur en zaten hele dagen op de Playstation. Daarom heeft de Rijssense gemeenschap deze stichting opgezet”, doelt Marco op de samenwerking tussen bedrijven, kerken en zorginstellingen om licht verstandelijk beperkten aan het werk te krijgen. “We begonnen met twee cliënt medewerkers die gevonden fietsen repareerden en hapjes maakten. Maar uiteindelijke zijn we uitgegroeid tot een groot bedrijf met wel 70 medewerkers.”

Doel van De Sterkerij
De Sterkerij beschikt tegenwoordig over twee locaties, namelijk de hoofdlocatie: De Sterkerij aan de Ethaanstraat 2 in Rijssen voor jongeren die een lichte beperking hebben en De Weverij aan de Heliumstraat 6 in Rijssen voor senioren met een lichte beperking. In de productieruimte worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd zoals inpakwerk en assemblagewerk. Dezelfde ruimte biedt tevens een fietsenafdeling waar medewerkers hun technische vaardigheden kunnen laten zien of ontwikkelen. 

In de keuken zijn er werkzaamheden zoals het maken van hapjes, broodjes, lunches en buffetten. Ook wordt er geregeld een volledige catering op locatie verzorgd! Ook kunnen medewerkers eventueel doorstromen naar werkzaamheden bij externe werkgevers waarin de jobcoach de medewerkers ondersteuning geeft! Naast de Sterkerij is er de afdeling “De Weverij”. Hier wordt onder begeleiding van de voorlieden voornamelijk inpakwerk verricht. “Wij geven onze medewerkers de mogelijkheid om hier tot hun pensioen te werken, maar als ze uitstromen naar een ander bedrijf, is dat ook geen enkel probleem!” 

Marco heeft een mooi voorbeeld van een medewerker die is doorgestroomd naar een externe werkgever, namelijk Europanel B.V. “Ja, dat is een mooi verhaal. Die jongen kwam jaren geleden bij ons binnen en na een aantal jaren mocht hij één dag per week helpen bij Europanel, maar het werd telkens meer. Vervolgens kwam de directeur naar mij toe en hij zei: ‘Hé Marco, ik zou deze jongen graag een contract willen aanbieden, hebben jullie daar bezwaar tegen?’ Nou, dat is toch prachtig? Dan hebben wij ons doel echt bereikt!”

Coronavirus
Net als veel andere bedrijven heeft het coronavirus ook De Sterkerij getroffen. “Het was een heel heftig jaar voor onze medewerkers. De begeleiding en de staf konden nog wel op locatie werken, maar onze medewerkers mochten niet naar het werk toe en dat is juist de doelgroep waar wij deze stichting voor hebben opgericht. En zij hebben heel erg veel moeite als ze geen vast ritme hebben, daarom hebben we het werk maar naar de medewerkers gebracht. Maar dit was allesbehalve ideaal... Gelukkig mogen de medewerkers weer naar het werk!”, besluit Marco.

Uw reactie