Algemeen

Loïs de Wilde van De Roerganger wint Regionale Voorleeswedstrijd in Almelo

Loïs de Wilde is door naar de provinciale voorleeswedstrijd.

ENTER – Loïs de Wilde, uit groep acht van basisschool De Roerganger in Enter, is voorleeskampioen geworden van de regio, de kwartfinale. Ze stoomt dankzij die winst door naar de provinciale ronde, de halve finale. Vorige week zaterdag werd door de bibliotheek van Almelo de regionale Voorleeswedstrijd georganiseerd. Vanwege alle coronarestricties verliep dat dit jaar weer anders. De deelnemers mochten elk op een ander tijdstip hun bijdrage op video voordragen in de studio van het lokale tv-station AAVisie. Behalve Loïs waren nog zes andere kandidaten genomineerd; leerlingen van basisscholen uit andere gemeenten uit de regio.

Eerder deze maand wist Loïs al acht voorleeskampioenen van scholen uit de gemeente Wierden af te troeven. De rust in haar voordracht en de wijze waarop ze als het ware in de rol kruipt zorgt er voor de luisteraars aan haar lippen hangen. Ze las voor uit 'De schuilplaats' van Marike Goslinga.

Emotioneel
Annet Jacobs en bibliotheekmedewerker Michelle Brouwer hadden een zware taak, omdat alle deelnemers erg mooi voorlazen. Toch waren de twee verbluft wat betreft de kwaliteiten van Loïs. Jacobs: “Ik werd helemaal in het boek gezogen, maar vooral de wijze waarop je het verhaal voorleest. Ik werd er helemaal emotioneel van en moest bijna huilen. Dat vind ik super knap, want je heb me helemaal laten voelen hoe dat verhaal ook echt bedoeld is!” Brouwer haakte daarop aan: “Je leest haast alsof je zelf de hoofdpersoon bent. Bovendien, je leest heel beheerst voor, waardoor je ook erg goed verstaanbaar bent en het verhaal goed te volgen is!”

Die positieve waardering heeft er toe geleid dat Loïs is verkozen tot beste van de regio en zodoende mag ze zichzelf, maar zeker ook haar school en de gemeente Wierden, vertegenwoordigen tijdens de provinciale ronde op woensdag 14 april. Toch vond ze het zeker geen makkelijke opgave. “Ik vond het best wel een beetje spannend”, bekent ze na afloop van de opnames.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingsproject voor leerlingen uit groep zeven en acht van het primair onderwijs. Na voorrondes op school, in de regio en in de provincie bepaalt de landelijke jury uiteindelijk wie van de twaalf provinciale winnaars zich een jaar lang 'De Nationale Voorleeskampioen' mag noemen.