Algemeen

Leerlingen van Reggesteyn Rijssen helpen op terrein van Stichting Huis van Vriendschap

NIJVERDAL – Op woensdag 7 oktober was een groep leerlingen van Reggesteyn Rijssen, de klassen 2 en 3, praktijkstage aan het doen onder leiding van hun groendocent Hans Mulder. De zon scheen 's morgens. “Heb ik speciaal besteld voor vandaag. Overal regent het maar wij hebben zon voor het goede doel”, lacht de docent. RTV-Oost maakt opnamen. Er lopen zo'n twintig leerlingen rond, onder wie twee meisjes.

“Wij moeten het paadje schoonmaken”, vertellen ze. De jongens zagen en hakken en trekken boompjes uit de grond. Guus Scherpel uit Wierden (klas 2 B) is bezig om lastige klimop te verwijderen. “Ze werken alleen met handgereedschap, pas als ze zestien zijn mogen ze met elektrische zagen werken. En dat zijn deze jongens nog niet”, zegt Mulder. Hij loopt rond met de motorzaag en heeft al een van de grote, dode berken om gezaagd. Voor de leerlingen is dit een mooie kans om praktijkervaring op te doen. Zij hebben er zin en zijn druk bezig. Het schema is zo ingedeeld dat 's ochtends leerlingen uit de omtrek op het perceel aan het werk zijn (gebracht met een busje) en 's middags leerlingen uit de gemeente Hellendoorn. Dan kunnen die na de praktijkstage direct door naar huis.

Het Huis van Vriendschap is een initiatief van Francien en Wil Kaljouw. “Het terrein aan de Noetselerweg stond bekend als de huisjes van Mondeel. Er zaten 's winters kippen in en daarna werden ze schoongemaakt om als zomerhuisjes te dienen. Zo gaat het verhaal”, vertelt dominee Wil Kaljouw. Hij is voorzitter van de stichting. “Ons idee is om hier mensen op te vangen die behoefte hebben om zich even terug te trekken. Mensen in een rouwproces, met een burn-out, overbelaste mantelzorgers... Zoiets als een retraite in een klooster. De omgeving hier leent zich daar perfect voor. Je bent zo in het bos. En tegelijkertijd willen we jongeren die vastgelopen zijn op school of in de maatschappij de kans bieden om werkervaring op te doen en zich gewaardeerd te voelen.” Het plan is om een zomerhuis op het terrein te slopen en twee te renoveren. Op tekening staan ongeveer op de plaats van het verwijderde zomerhuis zes tiny houses. Over de plannen overlegt de stichting onder meer met de gemeente en de woningstichting. Verder wil men op termijn een groentetuin en een labyrint aanleggen. Daarvoor moet het sterk verwaarloosde groen op het perceel eerst gefatsoeneerd worden.

Voor deze klus heeft het Huis van Vriendschap contacten gelegd met de scholen voor praktijkonderwijs in de regio en is blij met de zeer positieve reacties van de scholen. Kaljouw noemt het ROC en het Erasmus in Almelo. De scholen en Huis van Vriendschap hopen in de toekomst vaker samen te kunnen werken. “Dat is best een hele organisatie”, merkt Reggesteyn docent Hans Mulder op. Vrijwilligers van Stichting Huis van Vriendschap zijn ook zelf bezig het terrein mooi te maken. Ze zijn heel blij met de hulp van de Reggesteyners bij deze grote klus. 

“We zoeken mensen die iets hebben met het idee van het Huis van Vriendschap en kunnen altijd vrijwilligers en sponsoren gebruiken”, merkt Kaljouw aan het eind van het gesprek op.

Uw reactie