Algemeen

Leerlingen OBS De Windhoek planten tiny forest in Doepark de Hagen

ALMELO - Leerlingen van de groepen 5 van OBS De Windhoek hebben afgelopen vrijdag een tiny forest aangeplant in Doepark de Hagen. De aanplanting vond plaats tijdens de feestelijke openingsweek van het Doepark. Het tiny forest zal door het Natuurhus worden ingezet als buitenlesplek, waar leerlingen van basisscholen kunnen leren over de natuur.

Leerlingen uit groep 5 van OBS De Windhoek planten boompjes in het tiny forest in Doepark de Hagen. Foto: Bianca Hellemons

Het zijn nu nog tientallen kleine boomstammetjes, die netjes naast elkaar zijn geplant. De komende jaren zullen ze uitgroeien tot een dichtbegroeid tiny forest. Een klein bos met verschillende inheemse bomen zoals lindes, esdoorns en eiken.

Ze groeien dicht bij elkaar en op verschillende hoogtes. “We planten de bomen dicht op elkaar. Daardoor zullen ze op den duur niet zo groot worden. En niet alles zal volgroeid raken. Het idee achter het tiny forest is vooral dat de kinderen, en anderen, op korte termijn de boompjes zien groeien”, legt Sylvia Neutel van het IVN natuureducatie uit.

Les in de natuur

De aanplant van dit bos is de afsluiting van een week waarin in totaal drie tiny forests werden geplant in Overijssel. Hengelo en Hardenberg waren eerder die week. Maar het bos in Almelo heeft een speciaal tintje. “Vaak staat het bos naast school, maar nu dus midden in de stad. De bijbehorende leskist zullen we in het Natuurhus achterlaten. Zo kunnen nog meer kinderen leren over wat er in dit bos zal groeien, bloeien en krioelen.” Onder de grote oude zilveresdoorn komt nog een buitenlokaal met staande stammetjes en liggende boomstammen.

De kinderen gingen in elk geval goed voorbereid aan de slag, met laarzen aan, om de 800 boompjes een plekje te geven. “Had ik maar handschoenen meegenomen”, zegt Dex tegen Maas. Samen vormen ze een van de vele duo’s die de boompjes een plek geven. Tolani en Bente leggen hun eigen mini-bos aan in het tiny forest. In een hoekje planten zij verschillende boompjes opgepaste afstand van elkaar. “We hebben er al elf”, roept Bente, die snel wegrent om het volgende boompje te pakken. Na de planting hebben vrijwilligers van het Natuurhus en een hovenier hooi rondom de boompjes gestrooid ter bescherming van de jonge wortels. In de winter is het als een warm dekentje over de nog kleine wortels. In het voorjaar zorgt dat ervoor dat het water beter wordt vastgehouden. In de loop van volgend jaar zal het hooi verteren en als compost dienen.

Forest rangers

Voor het IVN, een van de zes groene verenigingen van het Natuurhus, komt de wens van een tiny forest eindelijk uit. “Een paar jaar geleden liepen we al met dit idee. Eerst moest het gebouw er staan. We hadden toen een heel enthousiast natuurouder, waarvan een kind in groep 5 van De Windhoek zat. Zo is het contact met de school gelegd. We hebben moeten besluiten de ‘nieuwe’ groepen 5 te vragen zich te verbinden aan het bos. Zij hebben meer tijd om de boompjes te zien groeien. Maar het bos is open en toegankelijk voor iedereen. Andere scholen zijn ook van harte welkom om een kijkje te nemen. Maar deze kinderen worden een soort van rangers”, licht Inke van den Berg, bestuurslid van het Natuurhus, toe.

Klein bos, groot avontuur

Een tiny forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek in de wijk. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.