Algemeen

Leerlingen Klim-op sponsoren met Koningsspelen Team Rijssen for Duchenne

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN – Leerlingen van de Klim-Op in Rijssen deden dit jaar tijdens de Koningsspelen extra hun best. Met een sponsoractie voor Team Rijssen for Duchenne brachten ze vrijdag maar liefst 4.510,70 euro bij elkaar voor bestrijding van de spierziekte Duchenne spierdystrofie.

Team R4D doet voor de achtste keer mee aan Duchenne Heroes, een mooie en loeizware mountainbiketocht van zevenhonderd kilometer. Vier man sterk fietsen ze zeven dagen achtereen door Duitsland, Luxemburg en België om op 17 september te finishen op het Drielandenpunt in Limburg. “Honderd kilometer per dag met vele hoogtemeters en dat zeven dagen achter elkaar”, vertelt Edwin Kamp, die samen met Kasper Glaubitz, Frank Glaubitz en Rene Altena ook dit jaar de uitdaging aangaat. Het team wil zo bijdragen aan de zoektocht naar medicijnen ter bestrijding van Duchenne spierdystrofie.

Rolstoel

Duchenne spierdystrofie is een ernstige erfelijke ziekte waarbij de spieren langzaam afbreken en komt vrijwel alleen bij jongens voor. De eerste symptomen verschijnen al op jonge leeftijd, als het kind tussen de anderhalf en drie jaar oud is. De spierkracht neemt steeds verder af en de meeste patiëntjes kunnen rond hun twaalfde niet meer lopen. Ze hebben vanaf dat moment een rolstoel nodig. De lichamelijke problemen worden steeds groter. Vaak worden de kinderen niet ouder dan dertig jaar.

Voortgang

De ziekte van Duchenne legt een zware druk op het kind en familieleden. Als het kind ouder wordt, heeft het bijna overal hulp bij nodig. Ouders en andere betrokkenen willen niets liever dan een snelle voortgang van het wetenschappelijk onderzoek. Duchenne Heroes is een initiatief van stichting EMO Foundation in samenwerking met Duchenne Parent Project. De opbrengst van Duchenne Heroes gaat in zijn geheel naar Duchenne Parent Project. Deze organisatie is opgericht door ouders van Nederlandse Duchenne-patiënten en steunt verschillende onderzoeken naar een genezing. Op de website www.duchenne.nl staat hierover meer.

Samenwerking

Om mee te kunnen doen aan de tocht dient elke deelnemer minimaal 2.500 euro mee te brengen. Kamp: “Dat is het bedrag aan sponsorgeld om te mogen starten. Om deze mountainbiketocht, en daarmee de opbrengst voor de kinderen met Duchenne, tot een groot succes te maken, zijn we weer de samenwerking met de Klim-Op aangegaan. De leerlingen hebben tijdens de Koningsspelen extra fanatiek gesport, en zo een prachtig sponsorbedrag bij elkaar gebracht!”
Voorafgaande aan de sponsoractie vertelden de teamleden in de groepen over de ziekte van Duchenne en de fietstocht Duchenne Heroes. “De reacties van de kinderen waren overweldigend”, vertelt Kamp. De Koningsspelen waren een succes: de leerlingen hadden een topdag en team Rijssen for Duchenne ook.

Meer bijdragen zijn welkom. Een bijdrage leveren kan via www.duchenneheroes.nl, door te klikken op ‘sponsor’, op ‘sponsor een team, vul bij team ‘R4D’in en de rest wijst zich vanzelf. Contact opnemen met Edwin Kamp kan ook: edwinkamp1974@gmail.com.