Algemeen

Leerlingen van Bouwmensen Rijssen over hun opleiding en toekomst in de bouw

Lastig om studiekeuze te maken in coronatijd

RIJSSEN - Genoeg bedrijvigheid in het opleidingscentrum van Bouwmensen in Rijssen. Want corona of niet, de bouw gaat altijd door. De bouwopleiding en aangesloten bedrijven staan daarom te springen om goed gekwalificeerd en gemotiveerd personeel. De leerlingen komen tijdens deze periode in kleinere groepjes naar de werkplaats voor praktijkinstructie, het oefenen voor toetsen of het maken van hun eindopdracht.

Op het moment van schrijven krijgt een toekomstige leerling samen met zijn ouders een rondleiding door de lokalen en de werkplaats van Bouwmensen. “Een juiste studiekeuze maken is in deze tijd wel lastig” legt bedrijfsleider Gerrit Koster uit. “Het is goed dat leerlingen zich breed oriënteren, maar door de coronacrisis konden fysieke open dagen helaas niet doorgaan. Wij bieden jongeren die geïnteresseerd zijn in een opleiding in de bouw of timmerindustrie de mogelijkheid om, samen met ouders of verzorgers, eens een kijkje bij ons te nemen. Ze hoeven alleen even te bellen of een mailtje te sturen en dan maken we een afspraak wanneer ze langs kunnen komen. Zo krijgen ze toch wat meer gevoel bij onze opleidingen.”

Gezelligheid en de sfeer
In de werkplaats zijn een aantal leerlingen druk bezig. Metselleerling Milan beplakt een muur met steenstrips, ook in de werkplaats is de laatste tijd veel verbouwd en verfraaid. Hij vertelt enthousiast waarom hij heeft gekozen om te gaan metselen: “Je werkt lekker in de buitenlucht, samen met je collega’s, de gezelligheid en de sfeer, dat is echt mooi. En je maakt iets, als je daar een paar jaar later langs rijdt, dan zie je het nog steeds staan. Dat is het mooie aan het vak!”

Ook zien we zien Lars en Jesse, beiden volgen de opleiding Timmerman bij Bouwmensen Rijssen, die druk in de weer zijn met een opdracht. Met je handen maken wat je ogen zien. Dat is het mooiste. Beiden zijn mannen van de praktijk, school is een moetje. “De hele dag achter een laptop, niets voor mij”, lacht Jesse. “Laat mij maar op de bouw lopen, daar ben je bezig en zie je elke dag vooruitgang van je werk. Je leert het meeste in de echte praktijk.” Lars wist al vroeg dat hij iets met z’n handen wilde gaan doen. “Leren is niets voor mij” zegt Lars. “Ik was altijd aan het knutselen, met m’n vader in de schuur, hem helpen met klussen, ik kreeg het met de paplepel ingegoten. Nog steeds ben ik altijd bezig: veel aan het werk of helpen klussen bij m'n broer.” Zijn werkplek de afgelopen tijd is in Utrecht. “Om 5 uur 's ochtends rijdt het busje voor. Wij zijn bezig met het timmerwerk van een gebouw voor studentenhuisvesting, 488 huurappartementen verdeeld op 19 verdiepingen. Mooi werk”, zegt hij glunderend. 

Een vervolgstudie? Beiden trekken een bedenkelijk gezicht. “Ik zal blij als het erop zit.” Jesse twijfelt nog. “Eerst maar eens m’n diploma halen. Doorleren kan dan altijd nog.”

Of kiezen voor de timmerindustrie
En als je nou denkt: de bouw is niets voor mij, maar ik ben wel gek van hout, dan kun je ook kiezen voor een opleiding de timmerindustrie, zoals Koen. Koen volgt de opleiding Montagemedewerker houttechniek en werkt al jaren met veel plezier bij een timmerfabriek in Holten. “Ik ben hier begonnen met een stage via Reggesteyn, daarna heb ik de entree opleiding gedaan en inmiddels werk ik hier via Bouwmensen en hoop ik mijn niveau 2 diploma te halen. In onze timmerfabriek worden wanden, kappen en vloeren van huizen gemaakt zodat ze op de bouwplaats in een dag in elkaar kunnen worden gezet. Hout is echt een mooi product”, vertelt Koen enthousiast. Kiezen voor de Timmerindustrie betekent kiezen voor een zekere toekomst. In één van de vriendelijkste sectoren in de bouw. Schoon, droog en veilig. Voor doeners die het leuk vinden om te werken met computers en moderne machines.

Ook plek voor zij-instromers
Overigens: je hoeft geen 16 te zijn om via Bouwmensen aan de slag te gaan als in de bouw of timmerindustrie. “We hebben ook zij-instromers van in de 40,” zegt Koster. “Als je echt ervoor wil gaan, dan zorgen wij dat het gaat lukken. Wij kunnen maatwerk leveren. Misschien zijn juist in deze coronaperiode mensen gaan nadenken om in een andere sector aan de slag te gaan. Wij kunnen ze altijd over onze mogelijkheden vertellen. Nogmaals, we staan te springen om goede bouwvakkers. De komende jaren heeft de branche heel veel vakmensen nodig. We vertellen er graag over.”

Jongens, meiden of zij-instromers die eens een kijkje willen nemen bij Bouwmensen Rijssen of meer informatie willen, kunnen zich even melden via info@bouwmensen-rijssen.nl of bellen naar 0548- 517 595.