Algemeen

Landschap Overijssel helpt mee met insectenhotel bij kinderboerderij in Nijverdal

NIJVERDAL – De Kinderboerderij Hellendoorn Nijverdal aan de Derde Kampsweg (achter de Gamma) is sinds afgelopen woensdag een groot insectenhotel rijker. “Precies op tijd klaar”, lacht vrijwilligerscoördinator Erik de Kruif van Landschap Overijssel. “Want pal nadat de groepsfoto gemaakt was, barstte er een plensbui los! Maar de regen is hard nodig.”

Verlaat cadeau

Aan het insectenhotel zit een bijzonder verhaal vast. Het is eigenlijk een cadeau voor Wilma Paalman-Vloedgraven, secretaris/penningmeester van de Stichting Kinderboerderij Hellendoorn Nijverdal van Landschap Overijssel. Wilma Paalman heeft negen jaar in de Raad van Toezicht van Landschap Overijssel gezeten en bij haar afscheid wilde ze geen persoonlijk cadeau maar iets voor de kinderboerderij. Door de coronatoestanden heeft het even geduurd voor het er van kwam, maar nu staat het cadeau er echt. “Van 9.00 tot 15.00 uur is er keihard gewerkt”, vertelt De Kruif. “Leem kneden, gaten boren, alles netjes inrichten. Ik had vooraf niet gedacht dat we het zo snel klaar zouden krijgen.”Ab Dekker, vrijwilliger van Landschap Overijssel heeft als technische man voor het maken van het frame gezorgd. Volgens De Kruif is hij een kei bij het onderhoud van het gereedschap. “Met zestien personen, jong en oud samen, met mensen van ons en vrijwilligers van de kinderboerderij hebben we de klus mooi geklaard. Ik ben erg tevreden”, geeft De Kruif aan. Die ook bezig is met de stimulatie van ecologisch landschapsbeheer. En daar past zo'n insectenhotel perfect bij. “We hopen dat er zich snel wilde bijen gaan vestigen. Die leven solitair en steken (bijna) niet. Omdat ze niet in een volk zitten, hebben ze geen koningin. Als ze steken sterven ze.”

Stap voor stap

Zowel voorzitter Marc-Jan Hengstman als Wilma Paalman vinden dat er weer een stap gezet is bij de voltooïng van de kinderboerderij. “We gaan gestaag door, maar zoeken nog steeds vrijwilligers voor dit project.” Hengstman geeft de moed niet op, maar noemt het vinden van vrijwilligers een groot probleem voor de kinderboerderij.

Intussen is er wel weer iets anders gebeurd; op het terrein is de bouwput voor de stal uitgegraven. De stal zal in de zelfde stijl als het reeds gerealiseerde onderkomen voor educatie, administratie en infolokaal gebouwd worden. Ook is vrijwilliger Patricia de Vries gestart met een fokprogramma voor de schapen om het ras zuiver te houden.

Nieuwe vrijwilligers

Wie tijd wil besteden aan een gezellige, groene hobby wordt met open armen ontvangen bij de Kinderboerderij. Info Marc-Jan Hengstman 06 - 11225079 of Wilma Paalman 06- 10036869 of info@kinderboerderijhellendoorn.nl.