Algemeen

Kunst in de Etalage zoekt beeldende kunstenaars voor editie 2021

OLDENZAAL - Van zaterdag 2 oktober tot en met zondag 24 oktober 2021 is het weer zover: Kunst in de Etalage! Tientallen kunstenaars verleiden het winkelend publiek tot een inspirerende en kunstzinnige wandeling door de binnenstad van Oldenzaal. Eline van den Brink is één van de vier (!) mensen die zich met de PR van dit evenement bezighouden en vertelt over de opzet van dit jaar.

Eline van den Brink ziet in elke etalage ruimte voor kunst

De afgelopen jaren was Kunst in de Etalage een groot succes. Vele kunstliefhebbers kwamen er voor naar Oldenzaal. Zij combineerden een bezoek aan de oude binnenstad met het bekijken van allerlei uitingen van moderne en gevestigde kunst.
Eline van den Brink: “Dit jaar beleven we de 19e editie. Het publiek kan drie weken lang genieten van diverse beeldende kunstvormen in de etalages van de deelnemende ondernemers. Net als in voorgaande jaren zijn er talrijke, opvallende en gevarieerde kunstvormen te zien. Schilderijen, foto’s, sculpturen, maar denk ook aan sierraden, audiovisuele producties en combinaties met poëzie: elke vorm van beeldende kunst is mogelijk.”
Eline: “We hebben nu een PR-team met vier mensen en samen kunnen we veel creativiteit aan de dag leggen. We willen proberen meer jongeren bij het evenement te betrekken. Denk aan scholieren maar ook jonge kunstenaars van de AKI. We willen het publiek ook meer laten zien wat er aan Kunst in de Etalage voorafgaat. Via social media en met het plaatsen van filmpjes kunnen kunstenaars meer laten zien van hun proces, van creatie tot inpassing in de etalage.”
Door de participatie van een aantal Oldenzaalse basisscholen, het Twents Carmelcollege en het ROC van Twente krijgt het educatieve aspect ook tijdens deze editie van Kunst in de Etalage nadrukkelijk de aandacht. Eline: “Zo zijn er 20 klassen in het basisonderwijs die dit jaar aan workshops mee gaan doen. Zij gaan uiteindelijk een expositie verzorgen in de hal van het gemeentehuis.”
Er zijn 40 etalages beschikbaar en er wordt gerekend op 60 deelnemende kunstenaars. Eline: “We gaan selecteren op diversiteit. Dat geldt voor vorm van de beeldende kunst, maar ook leeftijd en achtergrond van de kunstenaar.”

Op zondag 24 oktober is de afrondende prijsuitreiking. Eline: “We hebben de afgelopen jaren de lat hoog gelegd waar het gaat om de professionaliteit en het verrassende element van de geëxposeerde kunstwerken. Net als in voorgaande jaren is ook de match tussen kunstwerk en etalage een beoordelingscriterium. Het is zoveel mooier als kunstenaar en ondernemer samen zoeken naar een mooie invulling. Het kunstwerk vertelt een verhaal en het is mooi als dat overloopt in de etalage waar het wordt getoond.”

24 oktober is tevens koopzondag. Eline: “De binnenstadondernemers gaan dan met de deelnemende kunstenaars gezamenlijk een kunstmarkt presenteren.”
De organisatie heeft er zin in. Eline: “Als het aan ons ligt gaan we ook buiten de drie weken Kunst in de Etalage meer tonen op het gebied van beeldende kunst. We zijn aan het nadenken over hoe we dat kunnen invullen.”

Wil ook jij je kunst presenteren?  Lees de voorwaarden voor deelname op www.kunstindeetalage.nl en schrijf je in! De eerste inschrijving is mogelijk tot 1 juni 2019.