Algemeen

Koersballers zijn weer begonnen en zoeken versterking

NIJVERDAL/HULSEN – De koersbalgroep van Stichting De Welle is op zoek naar nieuwe leden. De 14 huidige deelnemers zijn heel blij dat ze weer met hun sport konden beginnen. “Maar een paar nieuwe mensen erbij, zou heel fijn zijn”, zegt Doortje Vree namens de groep.

 

Wekelijks komen ze bij elkaar in gebouw Sion in Hulsen op dinsdagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur. Door corona hebben de koersballers hun sport een poos niet kunnen beoefenen “En we misten het allemaal echt heel erg”, merkt Doortje op. “We hebben een gezellige groep en onderling fijne sociale contacten.” De zaal in Sion is met inachtneming van de regels groot genoeg om 'coronaproof ' te spelen. Toch waren er nog wel wat beren op de weg: het bestuur van de zaal moest eerst een door de gemeente goedgekeurd protocol overleggen. Het volgende probleem waren de ballen die iedereen dan in zijn handen heeft. Dat kan gemakkelijk opgelost worden met het gebruik van (wegwerp)handschoenen.

 

Koersbal is een vrij onbekende sport. Het lijkt een beetje op jeu de boule, maar er zijn duidelijk verschillen. Koersbal wordt gespeeld op twee zware groene vilten matten van 8x2 meter. Die niet hetzelfde zijn. Vree: “Momenteel, met alle regels, spelen we nog op één mat. Alles moest weer even wennen.” Er is een witte bal de 'jack’, het doel. En dan zijn er vier zwarte en vier bruine ballen. “Ze zijn niet echt zwaar. En je moet proberen punten te scoren door bij de 'jack' te komen. Aan een kant is de bal zwaarder dan aan de andere kant. Je moet hem de goede koers geven.”

 

Verder zijn er nog enkele regels zoals het wisselen van mat en spelen in rondes, maar die worden allemaal duidelijk uitgelegd aan nieuwe deelnemers. Vree heeft gemerkt dat mensen al gauw denken 'koersbal is niets voor mij', maar als ze een keer hebben gekeken en meegedaan worden ze heel enthousiast. “Gewoon een keer komen!”, raadt ze iedereen aan. ”Het is echt spannend.”

 

De koersballers uit Sion doen regelmatig mee aan toernooien en hebben een kastje vol prijzen. De oudste deelnemer is 90 jaar! Er is geen leeftijdsbeperking; iedereen kan meedoen. Je hoeft er ook geen speciale kleding of schoenen voor aan te schaffen. Behalve het inschrijfgeld bij De Welle betalen de leden van de groep, 1 euro per keer voor koffie of thee. “En van dat geld gaan we samen een keertje uit eten”, sluit Doortje Vree haar verhaal af over haar favoriete sport.

 

Doortje Vree is te bereiken via 0548-615937. Ze geeft belangstellenden graag info over koersballen. Het inschrijfgeld bij Stichting De Welle van 2 x 7,50 euro wordt automatisch geïnd. Dat wordt gebruikt om kosten als zaalhuur, schoonmaak, etc. te betalen.