Algemeen

Kleurrijke Pride Event om acceptatie te vergroten: ‘Fijn als die vlag helemaal niet nodig is’

NIJVERDAL - Alle kleuren van de regenboog waren te zien op de Grotestraat in Nijverdal. Daar werd de eerste Pride Event van Nijverdal gehouden. Dankzij de reactie van Kimberley Kooi (20) op de oproep van 3FM-radiopresentator Timur Perlin.

“Wij luisteren altijd naar 3FM”, geeft de winkelmedewerkster van Zeeman aan. “Toen ik net pauze had, deed Timur een oproep dat als je nog niet helemaal wordt geaccepteerd, je een bericht kon sturen als je een pride in je dorp wil.” Uit totaal dertig aanmeldingen werden er twee gekozen. Uiteindelijk werd Kimberleys verhaal eruit gepikt. “Ik moet zeggen dat ik geluk heb gehad, mijn ouders en oma accepteren wie ik ben.” Maar wanneer ze met haar vriendin Jana Kamminga uit Kampen hand in hand door het centrum van Nijverdal loopt, wordt het stel nog geregeld aangestaard. Inmiddels is Kimberley er wel aan gewend.

Positieve reacties
Op 12-jarige leeftijd loopt de Nijverdalse bij de psycholoog voor hoofdpijn. “Toen speelden mijn gevoelens waarschijnlijk ook al mee. Ik kwam er achter dat ik op meiden viel, ik voelde me helemaal niet aangetrokken tot jongens. Wel tot meiden. En dat voelde voor mij vreemd.” Ze gooit het eruit bij de psychiater en ze besluiten samen aan haar vader, die haar wekelijks naar de afspraak bracht, te vertellen dat Kimberley lesbisch is. “Maar ik kwam niet uit mijn woorden, dus uiteindelijk heeft de psycholoog het verteld.” Eenmaal thuis vertelt vader het aan moeder. “Ze reageerde gelijk heel positief, ook mijn oma.”

Voor de Pride Event hebben zo’n honderd mensen zich verzameld, onder wie Kimberleys moeder die zich als dragqueen heeft verkleed. Zelfs twee meiden zijn helemaal vanuit Limburg naar Nijverdal gekomen om te laten zien dat ze mogen en willen zijn wie ze zijn. “Mooi om te zien dat het zoveel teweeg brengt”, zegt Kimberley.

De parade wordt vooraf gegaan door een trekker, met daarachter Kimberley en haar vriendin Jana en een bont gevolg van jongens, meiden, enkele drag queens en Timur Perlin. Dansend en vrolijk zingend, zwaaiend naar het toegestroomde publiek dat hen een hart onder de riem wil steken.

Genderidentiteit
Langs de kant van de weg staan de 6-jarige Revi samen met haar broer Kai en moeder Marieke. Kai heeft de regenboogvlag meegenomen, Revi rent lekker rond in een rokje in allerlei vrolijke kleuren. Ze staan er deze avond niet voor niets. De Pride Event is voor meer bewustwording en acceptatie van iedereen. Of je nou op man of vrouw valt, je man of vrouw voelt (transgender), allebei of geen van beiden (non-binair). “Revi is als jonge geboren, maar voelt zich een meisje”, geeft Marieke aan. “Sinds ze 2,5 jaar is geeft ze heel duidelijk aan ‘ik ben geen jongen’. Ze heeft me ook een keer gevraagd waarom mijn buik haar verkeerd heeft gemaakt.”

Revi wordt in haar omgeving geaccepteerd zoals ze is. Op haar basisschool, De Reggewinde, gaan ze er volgens haar moeder super goed mee om. “Op het toilet zijn de kaartjes met symbolen van jongens en meisjes weggehaald.” Voor haar oudste zus Tess (bijna 19) verliep deze weg veel minder gemakkelijk. Ook zij werd als jongen geboren. “Toen zij het zei dat ze zich meisje voelde, was ik een week van de kaart. Ze had er veel problemen mee, we zagen hoe ze was afgegleden. We konden niet plaatsen dat dit het was. Doordat ze de pubertijd heeft meegemaakt, schaamt ze zich nu voor haar lichaam.” Tess heeft bijna drie jaar lang moeten wachten totdat ze mag beginnen met hormonen, die haar meer vrouwelijke vormen zal geven. “Ze mag 10 augustus eindelijk beginnen”, zegt Marieke opgelucht.

Acceptatie
Marieke is dan ook enorm tevreden dat de Pride Event in Nijverdal wordt gehouden. “Dit is heel belangrijk. Het lijkt wel of homoseksualiteit, transgender en non-binair in de grote stad meer geaccepteerd wordt dan in een kleinere stad of dorp.” Een van de andere omstanders is het daar mee eens. “Wat zou het fijn zijn als je die vlag helemaal niet nodig hebt”, zegt ze al wijzend naar Kai.