Algemeen

Kleurige lichtbeelden, poëzie, zang en klanken op en rond toren Schildkerk en carillon

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN – Bewegende lichtbeelden op de toren en het front van de Schildkerk, begeleid door klanken van het carillon, voordrachten en zang: de projectgroep Het Draait om het Carillon toonde zaterdagavond haar afsluitende project aan tientallen belangstellenden.

De straatlantaarns in de buurt waren afgeplakt, de verlichting van de Schildkerk ging uit. Op het gras voor de kerk waren banken neergezet voor het publiek. Een projector zette het front van de kerk alvast in kleur.
Belangstellenden verzamelden zich op het plein, in afwachting van wat er komen ging. “Ik ben wel benieuwd naar wat hier vanavond te zien is. Het is een stukje geschiedenis”, vertelde Marcel Troost. “In mijn familie gaat het verhaal dat de eerste Troost die naar Rijssen kwam, een timmerman was die meehielp met de bouw van de toren. Hij kwam vanuit Rotterdam naar Rijssen.”

Cultuurcoach Kristina Odenhamn van de gemeente Rijssen-Holten legde uit hoe de voorstelling tot stand kwam. “Hoe kunnen we straks, als alles weer op gang komt na corona, mooie dingen gaan doen. Hoe kunnen we mensen samenbrengen met verhalen, met de geschiedenis van Rijssen.” In het overleg, waar ook Ymke ter Beek van Kunstenmakers en stadsbeiaardier Jan-Geert Heuvelman bij betrokken waren, ontstond het idee om rond het carillon en de toren van de Schildkerk een project te starten met verschillende inwoners van Rijssen. Gekozen werd voor buren van de toren: bezoekers van De Open Deur, jongeren van Pand 11 en mensen via Vluchtelingenwerk. “In de tijd van corona misten we ook het gewoon door de stad lopen, en de klanken van het carillon horen.”

Meerdere professionals verleenden hun medewerking. Gerjanne van der Stouw verzorgde een zangworkshop, stadsorganist Dick Sanderman zette het gedicht Het Carillon van Jan Rozendom op muziek, Gerrit Dannenberg vertaalde het van het Riessens naar het Nederlands. Renaldo Markus verzorgde een introductie in de fotografie.

Het resultaat was zaterdagavond te zien en te horen. Beelden van Rijssen, van een neerstortende toren, stenen die weer muren vormden, klokken die luidden, dichtregels en kleurexplosies werden op de kerkmuur vertoond. Ondersteund door poëzie, zang en uiteraard de klanken van het carillon.
Heuvelman speelde in de toren, ongezien, maar live, mee met de beelden.
Een aantal deelnemers zorgde voor de teksten, die varieerden van een gedicht in het Arabisch tot rap. Het refrein ‘Zoveel verschillen, ieder zijn smaak – toch in verbinding, We hebben elkaar’ werd gezongen door weer andere deelnemers.

De echte sterren van de avond waren natuurlijk de mensen die enthousiast zijn geworden, en mee hebben gedaan: Cobi, Coby, Hasan, Jerrel, Jimmy, Joanne, Marjan, Mirna, Rianne, Ruben, Thaer en Zuher.
Ze waren terecht trots op de geslaagde show en vonden het fijn dat er zo’n grote opkomst was. “Daar spreekt betrokkenheid uit van de samenleving”, gaf Odenhamn aan. “Ook de samenwerkingspartners waren enthousiast. Iedereen was blij verrast over de kwaliteit van het eindresultaat. Ook vanuit de gemeente en de provincie kwamen er complimenten omdat het én het erfgoed een nieuw tintje gaf, én mensen in de schijnwerpers zette, die dat verdienden na de lockdownperiode.”

Organisatoren en deelnemers komen binnenkort weer bij elkaar om na te praten over de show en om te horen wat men graag meer zou willen doen op creatief gebied en ontmoeting.

De teksten van Het Draait om het Carillon zijn te lezen op: www.viaviewelzijn.nl/carillon

 

Uw reactie