Algemeen

Kirsten gaat vooral genieten van de Nederlandse Kampioenschappen

LOSSER - Acht honden heeft ze inmiddels. “Ja, wat er bij ons in komt, gaat er niet meer uit,” vertelt Kirsten Dokman. Hiermee doelt ze op de 4-jarige kruising Mechelse herder Mexx. Op zaterdag 4 september mag ze met hem meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen KNPV (Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging) in Eindhoven. 

Kirsten Dokman

Bij toeval schafte ze hem aan. “Ik werd gevraagd of ik 10 dagen op hem wilde passen. Ik was niet van plan hem te houden, maar na een dag of 8 dacht ik: goh, het is toch ook wel een hele leuke hond. Ik heb hem toen toch maar gekocht.”

Verrassende deelname

Met Mexx traint Kirsten drie keer per week bij HDC in Hengelo. “Alleen trainen gaat niet,” legt de Losserse uit, “Er is ook geen instructeur. Je helpt elkaar. We geven elkaar aanwijzingen en tips.” Het kwam een beetje als verrassing dat het duo volgende maand meedoet aan het NK. “Vorig jaar was ik al naar de keuring geweest en toen de nominatie, maar daarna viel alles stil. Dit jaar gaat het wel door en kan ik op basis van het behaalde aantal punten naar het NK. Maar het is wel moeilijk geweest om de hond op niveau te houden.” Met 24 andere honden strijdt Mexx straks om de titel kampioen PH1.

Knuffelen met kindjes

Kirsten is stapelgek met Mexx: “Hij is een supersociale hond. Zit ook niet in een kennel ofzo, maar ligt bij ons gewoon op de bank. Laatst hadden we een demo bij het zwembad in Delden en dan staan er een heleboel kindjes om hem heen die hem knuffelen en aaien. We hebben gewoon heel veel plezier samen. Hij vindt alle mooi wat we doen. Daar kan ik echt van genieten. Hij is gewoon een gouden hond.” Of Mexx straks ook goud gaat halen, betwijfelt Kirsten. “Nee, joh,” lacht ze hardop, “Ik kom daar als groentje en ben onervaren. In theorie zou hij wel hoog kunnen eindigen, maar de omstandigheden zijn daar zo anders dan hier. We gaan er gewoon naar toe om te genieten. Ik vind het al hartstikke mooi dat we mee mogen doen.”

Wie de twee live in actie wil zien, kan zaterdag 4 september via Facebook op de livestream van MuzMuzTV afstemmen.