Algemeen

Kinderopvang Buitenspelen zamelt tijdens 5-jarig jubileumfeest geld in voor Verjaardagsbox

OLDENZAAL - Esther Putter is een buitenmens. Vijf jaar geleden startte ze haar eigen onderneming in Oldenzaal onder de naam ‘Kinderopvang Buitenspelen’. Naar aanleiding van dit heugelijke feit gaf ze een feestje voor de ouders en de kinderen, maar ook bezoekers van Kinderboerderij De Höfte, waar Buitenspelen op de zolder gevestigd is, waren welkom. Iedereen mocht een kleine bijdrage doen. De opbrengst van maar liefst € 250,-  werd vorige week maandag in de vorm van een cheque aangeboden aan de Verjaardagsbox.

“Heel bijzonder om dat op die dag te mogen doen, want toevallig was ik zelf jarig”, lacht Esther. De eerste week na de vakantie zit er inmiddels op. “De eerste week kiezen we altijd voor rust. We zijn eigenlijk altijd buiten, ook als het regent. Er zijn zoveel mooie plekken in Oldenzaal. We gaan vaak naar het Hulsbeek, want daar is de speeltuin bij het Buitenhuys helemaal aangepakt. En je hebt de klimtoren, het klimbos en een voetbalveldje. Maar we gaan ook weleens naar de Engelse Tuin en de eilandjes. Daar is niet zoveel om mee te spelen, maar juist dan zie je dat de kinderen het spel zelf ontwikkelen.”

Esther verbaast zich erover hoeveel speelplekken er in Oldenzaal zijn. “Vaak wel twee of drie per wijk. Dat zie je in weinig andere dorpen of steden.” Haar carrière in de kinderopvang begon in 1994 in het westen van het land. Ze had moeite met de vertrutting die toesloeg in de sector. “Nadat een kind een arm had gebroken mochten er geen hutten meer worden gebouwd.” Daar had ze zoveel moeite mee dat ze een half jaar thuis heeft gezeten om na te denken wat ze wilde. Ze zag een vacature in Amsterdam van ‘Natuurfontein’. Daar konden kinderen leren in het groen en in de natuur. Ze werkte er twee jaar en besloot toen met haar gezin naar het oosten te verhuizen en een franchiseonderneming van Natuurfontein op te zetten. “Alle facetten van opvang die ik zou willen zaten erin en zo hoefde ik niet alles zelf te bedenken.” Vijf jaar geleden ging ze verder onder haar eigen naam en werd ‘Buitenspelen’ geboren.

Aan schermpjes doen ze niet. Die worden alleen tevoorschijn gehaald om informatie op te zoeken. Of ze luisteren een muziekje, maar dan zonder beeld. “Beleving van muziek zonder beeld is zo anders”, zegt Esther. “We gaan verder met het spel met de muziek op de achtergrond.” Ze is blij met haar plekje bij de Höfte. Kinderen zoeken hier buiten ook de ruimte op. “Je ziet dat ze minder ruzie en aanvaringen hebben als ze buiten zijn. We doen spelletjes zoals Annemaria Koekoek, levend schaken en touwtje springen. We klimmen in bomen, op toestellen en in de bakfiets. Lekker creatief allemaal.” Ook met studiedagen en in vakanties is Buitenspelen geopend. “Dan gaan we bijvoorbeeld naar het Arboretum of het Lutterzand. De afstand mag maximaal een uur fietsen zijn.”

Wil je meer weten over Kinderopvang Buitenspelen? Kijk dan op www.kinderopvangbuitenspelen.nl