Algemeen

Kinderen van de Wereldboom gaan met vuilgrijpers het afval te lijf

ALMELO - De gemeente Almelo maakt werk van Heel Almelo Schoon. Een ongekend groot aantal inwoners gingen zaterdag hun wijk in om zwerfafval te rapen. Gewapend met vuilgrijpers en groene vuilniszakken gingen leerlingen van basisschool de Wereldboom vrijdagmiddag het zwerfafval te lijf rondom hun school en op het Indiëterrein.

Twee jaar geleden heeft de school zich aangemeld om Almelo een beetje schoner te maken. “We doen dit voor de bewustwording van de leerlingen, dat veel afval niet verteerd. En het is goed voor de stad”, legt juf Annelies Pijnappel uit. “We hebben geregeld hangjongeren rondom onze school, die de nodige afval achterlaten. Wij proberen dat als school zoveel mogelijk op te ruimen, zodat de kinderen er geen last van hebben op het schoolplein. Maar het was voor ons wel de aanleiding om ons aan te melden voor deze actie.”

De gemeente stelde opruimmaterialen beschikbaar om te gebruiken en haalt na afloop de gevulde vuilniszakken op.
Van tevoren hebben de leerlingen van groep 7 en 8 les gehad over afval. “We hebben een woordweb gemaakt over afval, om te kijken welke woorden er allemaal bij horen. En we hebben gekeken welk afval wel verteerd en wat niet en hoe lang iets er dan over doet voordat het is verteerd.” Volgens Annelies ging er nog een hele wereld voor de kinderen open. “Ze dachten dat een bananenschil wel zou verteren.”

Lokale zwerfafval helden
Aan de start staan zo’n 25 leerlingen van de school op het plein in het zonnetje. Ze dragen groene hesjes met de slogan ‘Ik ben supporter van schoon’. Om hun handen speciale handschoenen; je weet immers nooit wat er gevonden gaat worden. Leerkrachten hebben extra rollen vuilniszakken voor de rommel bij zich. Nog voordat de kinderen het schoolplein af zijn, wordt er al druk geoefend met het kleine beetje afval op het schoolplein.

In kleine groepjes verlaten de kinderen het schoolplein, met elk hun eigen route om zoveel mogelijk zwerfafval te verzamelen. Op weg naar het Indiëterrein worden vooral blikjes, flesjes en papiertjes geraapt. Ook de veelgebruikte mondkapjes belanden in de groene vuilniszakken. De kinderen gaan vol enthousiasme aan de slag. En hun werk wordt beloond met complimenten van voorbijgangers: “Heel goed bezig, jongens!”.
Eenmaal in de wijk gaat de tocht naar het speeltuintje. “Want kinderen moeten niet in het afval spelen”, zegt een van de leerlingen. Verderop in de wijk zijn het vooral bouwafval, blikjes en flesjes die de leerlingen in hun afvalzak stoppen. Een ander groepje heeft zelfs autobanden gevonden.

Samen in de strijd tegen zwerfafval
Na een succesvol uur afval prikken door ruim driehonderd leerlingen in Almelo, was het zaterdag aan de beurt aan de overige inwoners van Almelo. Onder de noemer ‘Heel Almelo Schoon’ werden er maar liefst vierhonderd opruimsets uitgedeeld door afvalcoaches en medewerkers van de gemeente Almelo. Eugene van Mierlo, wethouder Duurzaamheid, reikte een enthousiaste mevrouw Franke een afvalgrijper uit, met handschoenen, een hesje en vuilniszakken. “Leuk om mee te doen en bovendien is het een kleine moeite als ik toch ga wandelen”, is haar motivatie.

Opschoon-ommetje
De animo om zwerfafval in Almelo op te ruimen is dit jaar groter dan ooit. Van Mierlo: “We ontvingen vooral veel aanmeldingen van gezinnen en mensen die samen met iemand uit de buurt meedoen. Daarnaast zien we dat veel deelnemers van Heel Almelo Schoon er een jaarlijkse traditie van maken. Als gemeente zijn we ongelooflijk dankbaar voor alle hulp. En hopelijk blijft het niet bij deze actiedag, maar gaan mensen vaker een opschoon-ommetje maken.”

Samen werden de schouders eronder gezet om zoveel mogelijk zwerfafval te rapen en om andere inwoners te inspireren. Want een ding is duidelijk: zwerfafval hoort niet thuis in de natuur.