Algemeen

Kinderen van de Jan Barbierschool hebben hele dag buiten les

HELLENDOORN – Wel naar school, maar dan weer naar buiten. Het schoolplein op. De natuur in en daar dan les krijgen. Dat is toch vet gaaf! Dinsdag 13 april was gelukkig een zonnige dag, een beetje koud 's morgens vroeg. Maar daar kun je je op kleden en dat deert kinderen minder. De Jan Barbierschool aan de Ommerweg hield een Buitenlesdag. 

Het schoolplein lag vol met kleedjes, dekens en kussens. “We doen hier sowieso veel buiten. Ik had gevraagd of de kinderen zich warm wilden aankleden en een mobiele telefoon mochten meenemen”, zegt Ineke Akihary. “Verder moesten ze dekens en kussens mee.”

Op het schoolplein legt ze de kinderen van groep 4 tot en met 8 uit wat de bedoeling is van de zoekkaarten met kleine plantjes. Een onderdeel van de Buitenlesdag is botanisch stoep krijten. Eigenlijk moest dat op het schoolplein, maar daar is geen plantje tussen de tegels te bekennen. “Het onkruid is hier vakkundig verwijderd.”

Op pad
Akihary geeft aan dat de Jan Barbier graag een groen schoolplein wil realiseren en bezig is om daar middelen en subsidie voor te krijgen. Vanaf 10.00 uur gingen kinderen en leerkrachten op pad, naar de Ossenkampweg schuin tegenover de school. Vol enthousiasme speurden de leerlingen naar 'onkruid', kleine plantjes aan de zijkant van de weg. Ondertussen vertelt de juf van alles over de plantjes waar al eerder leden van het IVN kleine gele bordjes met namen bij gezet hadden.
 

De kinderen lagen op hun knieën om de mooiste foto's te kunnen maken. Trots laten ze elkaar de resultaten zien. Want die foto's werden later uitgeprint en tentoongesteld op school. Zo hangt het daar vol met foto's van paardenbloemen, reigersbek, paarse dovenetels, herderstasjes, stinkende gouwe en klein kruiskruid. Mos en lieveheersbeestjes werden van alle kanten bestudeerd. Meghan zegt dat ze altijd wel naar de natuur kijkt als ze buiten is.

Compleet programma
De school had een compleet programma gemaakt voor de hele lesdag buiten. Het begon met 'de morgen' in relatie tot de natuur. Hoe beelden kunstenaars de natuur uit? Hoe leer je respectvol kijken naar kunst en een mening uiten hierover. Vervolgens was er een rekenopdracht om getallen op een getallenlijn te zetten in de juiste volgorde. Dit konden allerlei getallen zijn en allerlei opdrachten. Hieraan verbonden was voor elke leeftijd een passende opdracht.

Om 10.00 uur ging de school met kinderen de stoepplantjes bekijken met daaraan verbonden een foto-opdracht. De leerlingen maakten daar een tentoonstelling van. Anny Alferink van het IVN  had een route rondom school uitgezet en bordjes geplaatst bij verschillende planten. Ook had de school een omschrijving ontvangen. 

Afsluiting
Weer terug op het schoolplein gingen de kinderen samen buiten eten, hun lunch.  Daarna vertrokken de kinderen uit groep 8 naar School4You op Reggesteyn. Vervolgens kwam het thema automatiseren met een 'ren je rot' spel. Als afsluiting van de Buitenlesdag maakten alle leerlingen een eigen insectenhotel. Kortom een dag vol variatie en gelukkig de hele dag droog.