Algemeen

Kinderen van de Dille timmeren 'huizen voor Mees' tijdens Burendag

NIJVERDAL – “Verleden jaar hadden we alleen een barbecue”, zegt Klaasje Koopman. Zij woont met haar man drie jaar aan de Dille in de Kruidenwijk. “Onze buurt is een mix van jonge gezinnen met kinderen en ouderen. Het is leuk als je elkaar op een ongedwongen manier leert kennen. Die barbecue was best gezellig, maar omdat het Oranjefonds het heeft over initiatieven voor Burendag besloten we er een zinnig doel aan te koppelen.

 

”In het voorjaar was er weer veel gedoe over de overlast van de eikenprocessierupsen. En het is bekend dat mezen de natuurlijke opruimers van deze rupsen zijn. “Daarom dacht mijn man dat we de kinderen uit de straat onder begeleiding best nestkastjes voor de koolmezen konden laten maken. Om 14.00 uur zijn we begonnen.” De buurtvaders en de technici, hadden al wat voorbereidend werk gedaan en getimmerd. Zo'n vijftien kinderen uit de buurt kwamen gezellig de huisjes verven. “We hebben roze, blauwe, groene, grijze (door de jongens) en huisjes in mengkleuren.” Als ze droog zijn mogen de kinderen zelf een plekje voor hun mezenhuis uitzoeken. “De kinderen waren erg enthousiast en we hadden geluk met het weer, droog, niet te koud, niet te warm.”

 

Problemen rondom hondenpoep

Ook is er een groot probleem met hondenpoep in de buurt. Nu er geen hondentoiletten meer zijn moeten de hondeneigenaren de behoefte van hun hond zelf opruimen. En uit ervaring weet Koopman dat dat lang niet altijd gebeurt. “Daarom maken we ook wat borden om mensen erop te wijzen dat ze ons niet met de viezigheid moeten opzadelen.” Borden tegen de hondenpoep dus. Dat zijn er vijftien geworden die al her en der in de buurt neer gezet zijn. Koopman hoopt dat er hierdoor meer aandacht voor het poepprobleem komt. “Misschien dat een boa hondeneigenaren hierop aan kan spreken als die hier in de buurt rondloopt. Hoe meer aandacht hoe beter”, merkt ze op. En haar oproep heeft al gewerkt; naar aanleiding van haar verhaal in Tubantia hebben zich mensen uit een wijk in Hellendoorn bij haar gemeld die met hetzelfde probleem zitten. “Wie weet gaan we samen wat ondernemen. ”Zo heeft de Burendag aan Dille naast gezelligheid ook een extra positief effect gehad!