Algemeen

Kersttrein en Ardennenoffensief winnaars van lichtroute Wierden

WIERDEN – Langzaam rijdende auto's in het buitengebied en filevorming op meerdere plekken in de kern van Wierden. De unieke lichtroute van Wierden rondom het thema 'Vier de vrijheid' is inmiddels door duizenden bezoekers bezocht. Nog tot en met donderdag 5 mei is het mogelijk om in de avonduren de prachtige verlichte creaties in de verschillende buurten en straten te bekijken. Afgelopen vrijdag zijn de prijzen uitgereikt aan de vrijwilligers die volgens de jury de mooiste kunstwerken hadden gecureerd. De eerste prijzen in twee categorieën zijn vergeven aan de bouwploeg van de buurt Hooiland (Ardennenoffensief en EHBO) en de Stationsomgeving (verbeelding van de Kersttrein en de families).

Het was een pittige klus voor de juryleden – onder meer de initiatiefnemers – om een keuze te maken en de top vijf van beide categorieën (subsidiebijdrage tot duizend euro en subsidiebijdrage boven duizend euro). Het niveau van alle gemaakte objecten was hoog en de sfeer in sommige buurten goed nagebootst. Er werd onder meer gelet op kwaliteit van de bouwwerken, maar vooral ook originaliteit en creativiteit. “We plaatsen daarom iedereen op de vierde plek”, spreekt Bart Beldman – één van de kartrekkers van het evenement – de aanwezigen in de tent toe. In de eerste categorie werden de bouwploegen van de Heijkampsweg, Iepenlaan, Sliepersdijk, Rectum en Hooiland naar voren geroepen, waarbij de creatievelingen van de wijk Hooiland de eerste prijs bemachtigden. In de tweede categorie waren het de creaties in Wierden-West, de Rijssensestraat, Lage Egge, de Huurne en de Stationsomgeving die volgens de jury met kop en schouders boven de rest uitstaken. De bewoners van Wierden-West kregen een pluim omdat het project in de hele wijk voor verbinding heeft gezorgd. De verbeelding van de beschieting van de Kersttrein aan de Spoorstraat kreeg van de jury alle lof. Licht-, geluid- en rookeffecten en de inzet van inwoners in gepaste kleding maakten het een hele 'live-act'. “Jullie steken ver boven de rest uit”, aldus de woorden van de jury. Alle deelnemende buurten kregen een geldbedrag om zo gezamenlijk in de buurt het festijn met elkaar goed af te sluiten; de enveloppe van de eerste prijswinnaars werd gevuld met 350 euro.

Op de vraag of het evenement over drie jaar – bij tachtig jaar bevrijding – een vervolg krijgt, antwoordde Bart Beldman resoluut: “Dat mag iemand anders doen!”. Hij heeft samen met zijn broer en vader veel plezier beleefd aan de organisatie van het evenement, maar er is ook veel tijd in de voorbereiding gaan zitten. De lichtroute werd in 1995 georganiseerd en zou in 2020 een vervolg krijgen. Vanwege de coronamaatregelen was het twee jaar lang onmogelijk om dit evenement van de grond te krijgen. “Nu moest en zou het doorgaan”, vervolgt Ria Broeze, voorzitter van de stichting Vier de Vrijheid. “Hadden we het bijvoorbeeld vanwege de situatie in Oekraïne afgeblazen, dan was het nooit meer van de grond gekomen, ook niet bij honderd jaar bevrijding in 2045...” Hoe en wanneer de lichtroute in Wierden terugkeert, is op dit moment nog niet beklonken, maar waarschijnlijk over 23 jaar.

 

Al die objecten in en rondom Wierden trokken ook de aandacht van personen die het nodig vonden om her en der een spoor van vernielingen achter te laten. Zo werden onder meer aan de Korianderhof verlichting vernield en meegenomen, spandoeken aan de Aadorpsweg ontvreemd en een vliegtuig aan de Spoorstraat letterlijk naar beneden gehaald. “Jammer dat dit moet gebeuren, dat de daders niet inzien wat ze doen. Het zijn niet 'zo maar' wat bouwwerken, we staan stil bij oorlog, vrijheid en vrede en dat juist dat dan vernield wordt...”, aldus een buurtbewoner.

Iets verderop aan de Lage Egge richting Hoge Hexel is geen sprake van sloopgedrag, maar verdwijnen ook materialen van een object uit de lichtroute. “Het thema hier in 'honger' en ik heb een oude kruiwagen gevuld met turf, brandhout, aardappelen, appels, brood, beschuit, eieren en ga zo maar door”, vertelt Erik Wevers. “Maar sinds ik de kruiwagen er heb staan, wordt er ook wat meegenomen... Maar niet alles verdwijnt, dus het woord stelen vind ik niet echt van toepassing hier. Blijkbaar laat men ook nog wat liggen voor een ander...?”

Vorige week lag er als dank ook een kindertekening in de kruiwagen. Wevers denkt daarom dat iemand, die zelf momenteel geen middelen heeft om goed rond te komen, de producten wegneemt. “Ik gok dat het iemand is, die ook niet door heeft dat de kruiwagen deel uit maakt van de lichtroute, dus misschien iemand uit Oekraïne? Persoonlijk vind ik het niet erg dat de producten worden weggenomen, maar wél dat het schijnbaar voor sommige mensen nodig is om zo aan eten te komen... Dat zou in ons land en in deze tijd toch niet meer nodig moeten zijn!? Ik blijf daarom tot en met vijf mei, zolang de lichtroute er is, de kruiwagen dan ook bijvullen!”

 

Uw reactie