Algemeen

Kerstengelen van Stichting Present zorgen voor lichtpuntjes

ALMELO - Advent is een tijd van warmte, aandacht en liefde. Helaas is dat niet voor iedereen zo. Voor sommige mensen zijn het donkere dagen. Tijdens Advent 2021 kun jij als kerstengel op pad om om te zien naar een stadsgenoot die om welke reden dan ook een lichtpuntje kan gebruiken. “Zo willen we samen licht verspreiden in donkere tijden”, geeft projectcoördinator Ingrid Homan aan. 

Iedereen kan kerstengel worden, om een lichtpuntje te brengen in de donkere dagen voor Kerst.

Het doel van de actie is om tijdens Advent zoveel mogelijk stadsgenoten als kerstengel te verbinden aan iemand, jong en oud, die om welke reden dan ook lichtpuntjes kunnen gebruiken. “Het is een kleine moeite om bijvoorbeeld een kaartje te sturen of iemand een luisterend oor te bieden. En een ander doe je er zo veel plezier mee. Het gevoel dat er iemand naar je omkijkt. Dat kan je een klein beetje licht geven in deze donkere tijden. Want het blijft moeilijk om afstand te houden, waar contact met je medemens dreigt te verliezen. Het omzien naar een ander kan dan een klein lichtpuntje zijn voor iemand in deze dagen”, weet Ingrid. “Je mag je als engel ook anoniem houden”, benadrukt ze.

Engel op je schouder

Ingrid is coördinator van het project, waar ze ‘engelen’ matcht aan aanmelders. Vorig jaar is ze zelf ook als engel op pad geweest voor een 19-jarige jongen zonder vaste woon- en verblijfplaats. “Dat was voor mij wel een eye-opener. Hij vertelde dat hij niet de enige dakloze jongere in Almelo is. We hadden echt een klik.”

Bij haar kapper vertelde Ingrid over de dakloze jongeman. "Mijn kapper bood toen spontaan aan om hem een keer te knippen. Van een vriendin kreeg ik spontaan een winterjas voor hem en mijn moeder gaf me tien euro om warme sokken voor hem te kopen”, blikt Ingrid warmtevol terug. “Ik had een aantal engelen op mijn schouder erbij. De gesprekken met hem hebben ons beiden goed gedaan. En dat is waar Stichting Present voor staat: verbinding. En mijn actie heeft weer voor actie bij anderen gezorgd.”

Klein gebaar

Vorig jaar zijn er zo’n zestig matches tot stand gekomen. Ingrid hoopt op net zo veel, of liefst nog een paar meer dit jaar. “We hebben al veel aanmeldingen van mensen die voor engel willen spelen, de aanmelders blijven nog wat achter. Een naaste kan ook iemand aanmelden voor deze actie.” 

Tijdens de adventperiode gaan kerstengelen via Present Almelo op pad om mensen te bemoedigen. Een ‘kerstengel’ geeft iemand aandacht, desgewenst anoniem. Die aandacht kan bestaan uit een kaartje, (zelfgebakken) lekkers, een bloemetje, een tekening; wat de engel zelf ook maar bedenkt. “Het gaat vooral om kleine gebaren en omzien naar die ander. We hebben vorig jaar gemerkt dat het per engel verschilt wat een hulpontvanger krijgt. Om te zorgen dat elke hulpontvanger iets tastbaars ontvangt, willen we elke engel voorzien van een kerststol.”

Een kerstengel komt niet geheel onverwacht. De ontvangers worden van tevoren op de hoogte gebracht. “Wanneer de engel komt en wat hij gaat doen weten we niet. We laten het aan de engel over om iets creatiefs te bedenken.”

Betekenisvol werk

De actie werd al eerder gehouden, onder meer in Apeldoorn en grotere steden in Friesland. Vorig jaar kwamen de kerstengelen voor het eerst in actie in Almelo. “Present Almelo werkt vanuit de visie: bruggen slaan, elkaar beter leren kennen en omzien naar elkaar. Dat kan door middel van een kaartje sturen, naar een ander luisteren. In elk geval iets van je laten horen. Helemaal in tijd van corona. Want eenzaamheid is natuurlijk nooit verdwenen.”

Als kerstengel wordt je verbonden aan één iemand die om goede redenen op dat moment jouw bemoediging goed kan gebruiken. En dat kan geheel coronaproof. Present Almelo probeert ene zo goed mogelijke match te maken. Ontvangers worden bijvoorbeeld naar hun hobby’s gevraagd. Een kerstengel is in functie tijdens de adventstijd, dus van zondag 28 november tot en met vrijdag 24 december. Van hen wordt gevraagd minimaal eens in de week bij de ontvanger iets doet. Een kerstengel mag ook anoniem blijven. “We zijn van mening dat de kerstengelactie van grote betekenis kan zijn voor veel mensen, omdat deze actie in deze moeilijke tijden tóch mensen aan elkaar verbindt.”

 

Aanmelden als kerstengel of iemand aanmelden die wel wat extra aandacht verdient, kan naar www.presentalmelo.nl/kerstengel voor meer informatie en aanmelden.