Algemeen

Door Jenny ter Maat

Kazernecoördinator Henk Manenschijn: ‘Dit is een korps waarop je kunt bouwen’

RIJSSEN - Kazernecoördinator Henk Manenschijn (62) neemt dit jaar afscheid van de brandweer. Rond 1 september, want hij wil graag de veertig jaar als brandweervrijwilliger vol maken.

Twee branden en het feit dat hij niet in dienst hoefde, waren de aanleiding voor de jonge twintiger Henk Manenschijn om zich te melden als brandweervrijwilliger. Met als grote drijfveer om iets te betekenen voor de gemeenschap.
“Aan de Middeldijk ontstond brand in een boerderij na een blikseminslag. Samen met buren hebben we zoveel mogelijk van de inboedel naar buiten gebracht. Daarna was er brand na een blikseminslag in een woning aan de Steenakkersweg, ook hier haalden we zoveel mogelijk spullen uit het huis. Toen dacht ik: ik ga bij de brandweer.”

Veiligheidsregio Twente
Dat was eerst de brandweer Rijssen, na de herindeling brandweer Rijssen-Holten en sinds 2013 maakt het korps in Rijssen deel uit van Veiligheidsregio Twente.
“Het samengaan in de Veiligheidsregio was in het begin best lastig. Als plaatselijk korps regelde je toch zaken op je eigen manier.”

Verbinder
Als kazernecoördinator staat Manenschijn tussen het korps en de organisatie. Hij wordt een verbinder genoemd en probeert de balans tussen regio en korps in evenwicht te houden. “Doordat ik zelf vrijwilliger ben, kan ik me heel goed verplaatsen in de gevoelens en gedachtegang van de vrijwilligers. We doen wat regio Twente van ons vraagt. We voeren de geldende regels uit, maar wel met een eigen inbreng.”

In de kazerne
De kazernecoördinator heeft een breed takenpakket. De verantwoordelijkheid voor materiaal en materieel, voor het onderhoud van de kazerne, alles wat te maken heeft met het organiseren van opleidingen en trainingen, controles over uitrukuren en vergoedingen, maandelijks overleg met de teamleiders repressie, regelen van het piket, beantwoorden van vragen van inwoners, bijvoorbeeld als iemand medicinale zuurstof in huis heeft en meer.

Sinds corona ligt het oefenen op de maandagavond stil. Geoefend wordt er via de digitale weg. “Sporten doen de brandweermensen nu individueel: hardlopen, MTB, wielrennen. De periodieke keuringen worden tot nog toe netjes gehaald.”
De inwoners hoeven niet bang te zijn dat hulpverlening en brandbestrijding hierdoor achterop raakt. “Iedereen heeft zoveel ervaring in zijn bagage, dat raak je zo maar niet kwijt”, aldus Manenschijn.

Wachtlijst vrijwilligers
Het korps telt 29 man. Waar Manenschijn toch wel trots op is, is de bereidheid van mensen om bij korps Rijssen te komen. “We hebben een wachtlijst voor vrijwilligers. Dat is best bijzonder. Veel korpsen, ook in Twente, hebben juist vrijwilligers nodig.”
“Wat de reden daarvan is? Ik denk de goede sfeer, als iemand er bij is, gaat ie er niet meer af. In Rijssen is ook veel werkgelegenheid en bereidheid van werkgevers om hun werknemers hiervoor af te staan.”

Veel specialismen
De aantrekkelijkheid van korps Rijssen zit em ook in het grote aantal specialismen.
In de Rijssense kazerne staan een tankautospuit, natuurbrandbestrijdingsvoertuig, hoogwerker, WTS 3000-systeem (watertransportsysteem met een slang van drie kilometer), voertuig voor de meetploeg gevaarlijke stoffen en er is een droneteam.

“Brandweermensen hier kunnen, door die verschillende typen voertuigen, hun capaciteiten laten zien. De een is een prima chauffeur, de ander werkt met de hoogwerker. Als kazernecoördinator probeer je de kwaliteiten van de vrijwilligers te benutten. Iemand die alles kan met computers is hier hoofd ICT. Je hebt jongens met gouden handjes, de techneuten, die betere werkwijzen zien. Daar kunnen andere korpsen, Twentebreed, ook profijt van hebben.”

In 2020 rukte korps Rijssen 158 keer uit. “Normaal ligt het aantal uitrukken rond de 200 per jaar. Dit heeft indirect toch wel met corona te maken.”

Veertig jaar
Manenschijn hangt binnenkort het brandweertenue aan de kapstok, vanwege gezondheidsredenen. Veertig brandweer, duizenden uitrukken, dan maak je wat mee. “Heel bijzonder was de brand waarbij, tijdens de verkenning van de woning, nog een bewoner werd aangetroffen op bed. Het slachtoffer heeft het overleefd. En een bedrijfsbrand waarbij de brandweer twee honden redde van de verstikkingsdood. Dan zie je een foto in de krant van een brandweerman met een hond in zijn arm. Daar doen we het samen voor. Dat is prioriteit 1: redden van mens en dier.”

Hij kijkt met veel plezier terug. Hij laat een prima uitgeruste kazerne achter, met supergemotiveerde vrijwilligers. “Het zijn allemaal mensen met een visie. We hebben een taak en we gaan er voor. Dit is een korps waarop je kunt bouwen, met heel veel kennis in huis. We staan midden in de samenleving en voelen ons ook gewaardeerd door die samenleving. Dit werk heeft mij heel veel voldoening gegeven. Ik ben dankbaar en tevreden dat ik me hiervoor heb kunnen inzetten.”

Reacties

Een mooi bericht, voor de toekomst wens ik je nog een goede gezondheid toe Henk en ik hoop dat je nog lang mag (na)genieten van je nuttige tijd bij de brandweer. Je zult gemist worden.