Algemeen

Kartrijder Mart Bult (11) gaat naar Le Mans!

OLDENZAAL – Bij de afgelopen NK karten werd Mart in zijn klasse vierde. De eerste drie winnaars kregen een ticket voor de World Final in Le Mans. Mart had het geluk dat hem alsnog een vrijgekomen ticket ten deel viel. Dus: op naar Le Mans!

Met Peter Bult als vader is het niet verwonderlijk dat Mart is besmet met het Kart-virus. Peter runt al 22 jaar de Kartbaan op het Hulsbeek. Marts broers Job en Nout gingen Mart voor. Kartrijden is geen verplichte kost in huize Bult. Peter: “De jongens moeten er lol  in hebben, anders hoeven ze het echt niet van mij. Alle drie jongens doen voetballen erbij als tweede sport. Dat is goed voor hun conditie en een teamsport is ook een mooie aanvulling op de individuele racesport.”

De reis naar Le Mans betekent dat Mart een weekje school moet missen. Zaterdag 12 oktober komt Mart met zijn vader aan in Le Mans. Mart gaat mee racen met het PdB-team (Peter de Bruijn Racing). Zaterdag tot en met dinsdag zijn de trainingsdagen en vanaf dinsdagmiddag zijn de heats waarbij Mart zich kan plaatsen voor de finales. Vrijdag 18 oktober zou dat de B-finale kunnen zijn en zaterdag 19 oktober de A-finale. Maar: plaatsing is bepaald geen appeltje-eitje! Een finale biedt plaats aan 34 rijders en er zullen ruim honderd kandidaten meedingen naar een plaats. Daarbij is de wereldwijde top van Mart’s klasse aanwezig. Er zijn er dus meer in de race.

Qua, frame, motor staan alle deelnemers letterlijk en figuurlijk gelijk aan de streep. Peter: “Dat is voor iedereen gelijk. Het verschil kun je maken met de afstelling van de kart, met name de stijfheid en het spoor van de voorwielen.”

Mart rijdt als elfjarige nog in de mini’s klasse. Volgend jaar wordt hij twaalf en dat betekent dat hij in de junior-klasse kan gaan rijden. Daar hoort natuurlijk een grotere kart en een zwaardere motor bij. En daar heef Mart geen bezwaar tegen! Gevraagd of hij later prof wil worden in de kartsport zegt Mart: “Dan lijkt me Formule 1 ook wel mooi.” Wie weet is de opvolger van Max Verstappen al geboren!

Marts prestaties in Le Mans zijn te volgen via www.iif.iamekarting.com (livestream) en op Facebook: Bult Kartracing