Algemeen

Juf Inge Bulters zwaait na ruim dertig jaar Het Palet vaarwel

ALMELO - Ze stond aan de wieg van Het Palet, een basisschool voor kinderen die het Nederlands nog niet of nauwelijks beheersen. Vrijdag 23 december nam Inge Bulters als directeur afscheid van haar team en leerlingen, want ze gaat met (vervroegd) pensioen. 

Inge Bulters tussen enkele leerlingen van groep goud van basisschool Het Palet. Foto: Bianca Hellemons

Met veel plezier kijkt ze terug op haar vele jaren op Het Palet: “Je doet er hier nog toe als leerkracht, je bent geen methodeslaaf. We kijken naar wat het kind nodig heeft. En dat is mooi om dat samen met team vorm te kunnen geven.”

Ruim dertig jaar geleden begon ze op Het Palet, met slechts 35 leerlingen. Dat steeg, daalde, steeg, daalde continu. “We drijven mee op de vluchtelingenstroom”, geef Inge aan. “Ik heb de oorlog in Joegoslavië nog meegemaakt. Die vluchtelingen werden toen niet zo warm onthaald als de Oekraïners nu. Kinderen van drie strijdende partijen zaten gewoon bij elkaar in de klas. Ze waren immers allemaal gevlucht voor de oorlog.” 

Vriendje Google

De basisschool zit nu op zo’n 350 leerlingen. “Maar dat kan per dag verschillen.” Maandag werd er nog een nieuw klasje geopend met leerlingen die nog geen woord Nederlands kunnen. “We geven zoveel mogelijk in het Nederlands les, zodat de kinderen sneller de taal oppakken. Maar je ziet ons regelmatig met een telefoon in de hand lopen. We hebben namelijk een goed vriendje: Google translate.” 

Vers van Schiphol

Inge begon haar carrière als leerkracht 45,5 jaar geleden in de wijk Kerkelanden, als kleuterleidster. “Beide scholen bestaan niet meer hoor”, voegt ze toe. Toen het AZC in Almelo werd geopend, maakte ze de overstap naar Het Palet. Daar zag zij de andere kant van onderwijs en vooral de andere kant van het leven van een kind. “Ze komen vers van Schiphol, grappen we wel eens. Het is heel uitdagend en dankbaar werk om deze kinderen les te geven. Je ziet een enorme groei ontstaan in een paar maanden. En de kinderen zijn blij om naar school te gaan.”

Vele onderkomens

Met een klein team begon Juf Inge in een padvindersgebouw. Haar eerste kinderen aan wie ze les gaf waren die van de eerste arbeidsmigranten. “In dat gebouwtje hebben we het tot de zomervakantie net volgehouden. We hadden toen een heel nat voorjaar en het dak was zo lek als een mandje.” Een oude kleuterschool bracht voor een schooljaar soelaas, waarna de NT2-school op het terrein van het AZC werd ondergebracht. “Dat was voor die tijd heel gebruikelijk. Maar tijdens de bouw was al duidelijk dat het gebouw te klein was.”

Inmiddels heeft Het Palet drie locaties: het hoofdgebouw aan de Catharina van Renneslaan, in het Eninver aan de Apollolaan en een vestiging in Rijssen. “De overgang naar een school buiten het AZC-terrein gaf ons en de leerlingen zoveel meer rust. De problemen die zich op het AZC voordoen worden niet meer meegenomen naar school. Kinderen kunnen hier echt even kind zijn en geen tolk die alle problemen hoort.”

Taal is alles

Ondanks haar doctoraal in Nederlands als tweede taal en ruim dertig jaar ervaring op Het Palet spreekt Inge nauwelijks een andere taal. “Ik heb geen talenknobbel. Google translate is mijn grote vriend. En ik kan een klein beetje Turks.” Het communiceren in het Nederlands is het belangrijkste benadrukt ze. “We spreken hier niet in een andere taal dan het Nederlands, want anders blijven ze er in hangen. Want alles is taal, zelfs het rekenen. Vooral aan de letter-klank koppeling besteden we veel aandacht. Anders krijg je al snel dat ‘ik’ ‘iek’ wordt en dan krijg je weer problemen bij spelling.”

Opvolgster

Al met al heeft juf Inge Bulters bijna 36 jaar voor de klas gestaan, want ook dat deed ze tot het einde. Maar haar verminderde zicht en andere fysieke problemen hebben haar doen besluiten met (vervroegd) pensioen te gaan. “Het gaat gewoon niet meer. En we zitten met een enorme groei wat betreft leerlingen en dat vraagt veel van het team. Momenteel zijn er meer nieuwe leerkrachten dan ervaren. Snel schakelen en goed organiseren is dan belangrijk. En ik weet zeker dat het team in Eylem Mermer een goede opvolgster heeft.”