Algemeen

Jubilerende Kunstschool Alding wijdt nieuw atelier in
met open dagen

TUBBERGEN - Van schilderles geven aan de keukentafel naar groepslessen in de schuur tot een kunstschool met een eigen atelier. Ine Heerink, eigenaresse van Kunstschool Alding beleefde het de afgelopen tien jaar allemaal. En die periode is volgens haar voorbij gevlogen. Het tinnen jubileum viert ze in haar nieuwe atelier aan de Sportlaan 2a met twee open dagen. Zaterdag 28 en zondag 29 augustus kunnen belangstellenden van 11.00 tot 16.00 uur komen kijken welke creatieve mogelijkheden Kunstschool Alding biedt. Tevens toont Ine dan haar nieuwste werken.

Naast kijken is het tijdens de open dagen ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Verschillende vormen van beeldende kunst worden deze dagen voor het voetlicht geplaatst. 

Natura artis magistra

Het 10-jarige bestaan van Kunstschool Alding wordt extra luister bijgezet met de open dagen. Iedereen die interesse heeft voor beeldende kunst, kan terecht in het atelier. Het is het artistieke domein waar Ine Heerink haar eigen werken maakt en teken- en schilderles geeft. Uit het doceren aan groepen volwassenen en kinderen van 7 tot en met 14 jaar haalt Ine veel voldoening en energie. Met verschillende technieken en materialen leren de cursisten hun eigen stijl te ontdekken. Waarbij de natuur als rode draad door Kunstschool Alding loopt.

“’Natura artis magistra’, oftewel ‘de natuur is de leermeesteres van de kunst”,  doceert Ine. “Alles is namelijk verbonden met de natuur. De natuur in al haar facetten vormt een grenzeloze inspiratiebron. Ik merk het aan mezelf als ik op de fiets zit. Kijkend naar de kleuren vormt er zich gelijk een tekening of schilderij in mijn hoofd. Alsof er constant een kwastje in mijn hoofd actief is.”

Cadeautjes in plaats van fouten

Haar rustige maar enthousiaste manier van lesgeven maakt dat haar cursisten genieten van de kunstzinnige expressie. “Als je ziet hoe kinderen opbloeien terwijl ze in gedachten bezig zijn, dat is zo mooi”, zegt ze. “Soms vinden ze het griezelig om nieuwe technieken of materialen te proberen. En van volwassenen hoor ik regelmatig: ‘ik kan helemaal niet schilderen’. Maar ik zeg altijd: in de kunst kun je geen fouten maken, het zijn cadeautjes die je vaak op mooie, verrassende ideeën brengen. Daarmee voed je de vrije expressie. Meestal werken we aan een bepaald thema. Daarnaast houd ik elke vrijdag van 14.30 tot 16.30 en van 16.30 tot 18.30 uur een open atelier. Kinderen krijgen dan de kans om helemaal vrij te werken vanuit expressie. Ze kunnen diverse materialen gebruiken die in het atelier voorhanden zijn, zoals stof, draad, touw, papier, plastic en natuurlijk verf.”

Van keukentafel tot atelier

De in Denekamp geboren en getogen Ine woonde de eerste jaren van haar huwelijk in Oldenzaal. Ze werkte in het basisonderwijs en later in het Hoger Onderwijs, waar ze lessen Orthopedagogiek gaf in de HBO Master. Na het behalen van de eerste HBO opleidingen textiele vormen, handenarbeid en tekenen, was ze niet meer te stoppen en bleef doorstuderen. Nadat haar man Paul een baan kreeg in Emmen, verhuisde het gezin naar Drenthe om vervolgens in 2007 terug te keren naar Twente. Daar gaf ze thuis aan de keukentafel in Fleringen,op verzoek schilderles aan haar vriendinnen. “Totdat ze na de restauratie van de schuur een deel ervan inrichtte als atelier. “Het was een voorstel van mijn man, Paul”,  licht ze toe. “‘Geen geknoei meer aan de keukentafel’, zei hij. Paul is echt mijn stuwende kracht en rots in de branding.”

Het atelier in de schuur bleek een schot in de roos te zijn. Ine begon er in 2011 met het geven van groepslessen.  Het atelier kreeg de naam ’t Alding. Een naam die volgens Ine niet op toeval berust. “Op vakantie in IJsland zagen we een oude schuur die de naam ‘Ålding’ droeg. Dat klonk voor mij als ‘oale ding’ maar het betekent ‘ontmoeting’. De perfecte naam voor onze gerenoveerde oude schuur waar mensen elkaar ontmoeten.”

Schilderijverkoop voor het goede doel

Afgelopen voorjaar werd de boerderij en daarmee het atelier verkocht. Al gauw kreeg de kunstdocente een andere ruimte aangeboden. “Peggy ter Beek van Ter Beek reizen vroeg of de ruimte boven het bedrijf misschien een optie was. Ik ging kijken en was gelijk verkocht. Het nieuwe atelier is voor mij een nieuw begin. In alle opzichten. Ik maak sinds kort nieuwe werken en ik begin met de verkoop van mijn ‘oude’ werk, 25 stukken, tijdens de open dagen. De helft van de opbrengst doneer ik aan twee goede doelen: KiKa en Cliniclowns.” Een nieuwe naam voor het atelier was de volgende stap. Ine doopte het atelier om van ‘t Ålding tot Kunstschool Alding. “Met een knipoog naar de oude schuur en naar mijn loopbaan in het onderwijs”,  legt ze en uit en besluit lachend: “ Diep van binnen ben en blijf ik toch altijd docent.”

 

Meer informatie is te vinden op de website: www.kunstschoolalding.nl.