Algemeen

Van bedrijfseconoom naar vrijwilliger in sloppenwijk

José Weijers wil Zuid-Afrikanen helpen richting betere toekomst

De oud-Wierdense José Weijers zet zich in voor inwoners van Zuid-Afrika.

WIERDEN – José Wijers, geboren en getogen in Hoge Hexel en daarna woonachtig in Wierden, toog in 2019 naar Zuid-Afrika. Voor een periode van in ieder geval vier jaar zet ze zich in de stad Port Elizabeth in voor de lokale bewoners. Haar doel: het werk van Zuster Ethel voorzetten in het Missionvale Care Centre en zich inzetten voor Harvest Kleinskool. Beiden zijn gevestigd in zogenoemde townships, de sloppenwijken van de havenstad. José is nu zeven weken met verlof en voor even weer op 'oale groond'. Zaterdag 18 september wordt een sterrit autopuzzeltocht georganiseerd onder het motto 'rij mee voor José'. De opbrengst komt ten goede aan haar werk op het zuidelijk halfrond. We zochten haar op voor een gesprek over haar vrijwilligerswerk.

Het mag algemeen bekend worden geacht dat het leven in Zuid-Afrika niet te vergelijken is met die in onze westerse samenleving. Het verschil tussen arm en zeer rijk is groot en een middenklasse ontbreekt. Een toekomst voor kinderen die in de sloppenwijken geboren worden is duister en dat was voor de thans 42-jarige José Weijers reden om zich in te gaan zetten voor die doelgroep. “Ik zie het zo, elke druppel water is er één en kan uiteindelijk een oceaan worden. Ik wens ieder mens een goed leven toe en als ik daar iets voor kan doen, dan doe ik dat met heel m'n hart.”

Port Elizabeth
Bijna drie jaar terug wist José het zeker. Haar werk in de financiële sector zou ze opzij gaan zetten voor vrijwilligerswerk in het zuiden van Afrika, gesteund vanuit haar geloof en met een warme hand van een 'hometeam' van de Dorpskerk in Wierden, vanwaar ze is uitgezonden. Een vrijwilligersvisum werd geregeld en na wat omzwervingen heeft ze inmiddels een redelijk vaste basis in Port Elizabeth gevonden. “Ik woon zelf in het betere deel van de stad. Een bewuste keus, heb daar een veilige basis en kan daar rustig tot mezelf komen. Gelukkig, dat moet ik echt beamen, word ik als blanke wel geaccepteerd door de bewoners van de townships waar ik werk.”

Zuster Ethel
De bewoners weten inmiddels dat José het beste met hen voor heeft. Ze werkt als vrijwilliger in het Missionvale Care Centre. Dat werd in de jaren tachtig is opgezet door de katholieke Zuster Ethel (onlangs overigens overleden. -red.) met als doel zorg- en onderwijs in de wijk naar een hoger niveau te krijgen. Een nobel streven, dat heeft geresulteerd in een huidig centrum dat de laatste jaren steeds verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. “Er is nu naast zorg en onderwijs ook grote moestuin er wordt brood en soep verdeeld en er is een serieus naaiatelier. De producten uit de moestuin worden verdeeld onder inwoners, die het vervolgens bij hun eigen onderkomen kunnen verbouwen. Op die manier willen we een toekomst gaan creëren, het gaat langzaam, maar er is vooruitgang zichtbaar.”

Recycle swopshop
Het harde leven daar, met name voor vrouwen, maakt dat José zich meer en meer verbonden voelt met de bewoners. Zo ontstaat ook het idee om recycle swopshop op te zetten in een nabijgelegen township Harvest Kleinskool. “Bewoners verzamelen lege flessen, glas, karton, blik, aluminium en ga zo maar door. Ze halen het overal vandaan, onbegrijpelijk haast. Dat materiaal wordt gewogen en die inbreng levert ze punten op. De gespaarde punten hebben waarde, want in het lokale winkeltje kunnen ze dan hun voorkeur aangeven voor kledingkeuze, maar ook eten en toiletartikelen kopen. We willen mensen op die manier activeren en inzet belonen. Maar nog belangrijker is dat wel vooral hoop willen geven op een betere toekomst, laten zien dat er mogelijkheden zijn. Dat doen we ook door onderwijs te geven en mensen klaar te stomen voor een baan, zodat ze voor zichzelf kunnen opkomen en rondkomen.”

De verschillen tussen de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse cultuur zijn groot en dat is voor José wel wennen, nog steeds. “Je leeft daar bij de dag. Je weet nooit of beloftes worden nagekomen en als het vandaag niet gebeurt, dan misschien morgen of overmorgen. Dat frustreert me nog wel eens, zeker als je zelf een mooie planning hebt die daardoor in de soep loopt. Ondanks dat moet ik wel bekennen dat die mensen héél sociaal zijn, ze zijn altijd in voor een praatje. En dus ook als je haast hebt; dan kijken ze je raar aan als je het gesprek wilt afbreken om door te gaan.”

Vooruitgang
Hoop, waarde en vreugde zijn de drie sleutelwoorden voor José, vanuit haar geloof als Christen, maar ook in het reguliere dagelijkse leven. “Met hele kleine stapjes vooruitgang boeken, dat geeft mij al vreugde. Ik zie progressie, al gaat het zeker meerdere generaties nog duren voordat het grote verschil is doorbroken. De mensen zelf zien ook wel in dat er nog een lange weg te gaan is, maar daar staat tegenover dat ze vaak ook te hoge verwachtingen hebben. Het gaat ze dan niet snel genoeg, met terugval tot gevolg richting verslaving en dergelijke. Het is lastig om dat proces te doorbreken. Door de levenswijze te veranderen en ze kansen te geven, zonder onderdrukking en apartheid, moet het uiteindelijk toch lukken.”

Zaterdag 18 september wordt een sterrit autopuzzeltocht georganiseerd onder het motto 'rij mee voor José'. De kosten voor deelname bedragen vijf euro en dat is inclusief koffie, thee of fris en iets lekkers tijdens de pauze. De route is 45 kilometer lang en neemt ongeveer twee uur in beslag. Onderweg moeten er vragen opgelost worden. Voor de drie beste deelnemers zijn er prijzen beschikbaar.

Start en inschrijving is zaterdag bij gebouw Hebron bij de Hervormde Dorpskerk te Wierden. Dat kan tussen 15.30 uur en 16.30 uur. Bij terugkomst is er een drankje en broodje hamburger verkrijgbaar. Ook is José dan zelf aanwezig.

Uw reactie