Algemeen

Jongerenwerker Haris steekt Almelose jongeren hart onder de riem met rap

ALMELO - Jongeren hebben het zwaar door de coronamaatregelen. Ze kunnen niet naar school, zien hun vrienden niet of nauwelijks en sportlessen gaan niet door. De lockdown lijkt nog eindeloos. Om jongeren in Twente een hart onder de riem te steken heeft jongerenwerker Haris Trnjanin van Avedan een rap geschreven.

Jongerenwerker en rapper Haris tijdens de opname in de studio.

Haris is voor welzijnsorganisatie Avedan werkzaam bij Studio15 in Almelo. Door de coronacrisis liggen de normale activiteiten stil. De vrije inloop met Playstation en pooltafel bij Eninver aan de Apollolaan en De Schöppe in De Riet zit op slot. Ondanks de sluiting spreekt Haris de Almelose jongeren dagelijks. “Wij vallen onder de kunst en cultuur sector en moeten nu dus dicht blijven. Maar ik ben wel online actief. We bieden online zang en rap coaching aan, er zijn een fotografie en dans challenge en een collega heeft een groot online FIFA toernooi opgezet. Dit alles om een grote groep jongeren te bereiken.” Daarnaast is de Almelose jongerenwerker geregeld op straat te vinden, om zo contact te houden met de doelgroep. “De ene avond kom je zo’n 40 jongeren tegen, de andere avond maar vijf of zes. Met de avondklok en de kou zie je veel minder jeugd buiten. Afgelopen zomer was het lekker weer en kwam je op heel veel plekken de jongeren tegen. Ze missen nu echt de sociale contacten. Door vaker op straat te zijn voelen de jongeren dat je er voor hen bent, dat is een grote steun voor ze.”

‘Gewoon’ jong willen zijn

Net als andere jongerenwerkers in Twente krijgt Haris vaak hetzelfde te horen. ‘Wanneer houdt het op, wanneer stopt het een keer?’ “Er zijn ook veel beperkingen. Je mag niet met een groep de straat op, ze missen het bezoeken van een evenement en een ander heeft veel behoefte om te shoppen. Wat voorheen van zelfsprekend is, kan bijna allemaal niet meer. En het enige wat ze willen is gewoon jong zijn. Ik herken dat wel. Jongeren snakken naar hoe het was. Iets wat voor ons heel gewoon was, toen wij jong waren.” Haris gaat graag het gesprek aan met de jongens en meiden die het moeilijk hebben. “De een is daar heel open over, de ander juist niet. Aan ons professionals is het dan om door te vragen, om te kijken hoe het echt met iemand gaat. En inschatten of we iets met dat verhaal moeten doen.” Indien nodig kunnen de jongerenwerkers zelf een traject ingaan met de jongere of doorverwijzen naar Avedan pubercoaching of externen. “Welk traject je ook ingaat, doordat je niet meer fysiek kan afspreken is het natuurlijk anders. Maar we doen er alles aan om jongeren die vastlopen verder te helpen”, vindt Haris.

#nogffvolhouden

Om de jongeren in Twente een hart onder de riem te steken, hebben de welzijnsorganisaties Avedan in Almelo, Alifa in Enschede en Wijkracht in Hengelo samen een rap met een videoclip gemaakt om jongeren te stimuleren te zoeken naar wat wel kan. Daarmee sluit Twente aan bij de landelijke campagne van BV Jong die woensdag is gestart met de hashtag #nogffvolhouden. “Heel tof dat drie organisaties de krachten hebben gebundeld. We willen zo laten zien dat we er voor de jongeren zijn, dat we begrijpen in wat voor situatie ze zitten. Het eerste deel van de rap gaat over de vragen wanneer het ophoudt en wanneer de maatregelen worden opgeheven. In het tweede deel hebben we het over wat nog wel kan en dat de jongeren nog even moet volhouden.”

Herkenning

In een avondje tijd heeft Haris de woorden op papier gezet. Zijn collega Randy Koetsier van Alifa maakte er een videoclip bij. “Het is een onderwerp dat ons allemaal pakt, waar we allemaal in zitten. Ik denk dat veel andere mensen zich ook wel in de rap kunnen herkennen. Het is een lastige tijd. Maar we willen de focus leggen op wat nog wel kan. En dat je goed op jezelf moet letten en de mensen om je heen.” De rap lijkt al wel zijn vruchten af te werpen. “Ik heb al berichten ontvangen van jongeren die ik al een tijd niet heb gesproken. Daar kom je dan weer mee in gesprek. Het is tof om te zien dat de rap en de tekst iets doet met de jongeren.” De videoclip is te vinden op Youtube onder hashtag: #nogffvolhouden. Daarnaast is hij ook te vinden via de social media-accounts van welzijnsorganisatie Avedan en op het account van Studio15.

Uw reactie