Algemeen

Johanneke ter Stege maakt van repen taal een kunstobject

ALMELO - In de zesde aflevering van een live te maken en te veilen kunstwerk is er een samenwerking tussen het Almelose cultuurpodium Paco Plumtrek en Johanneke ter Stege. De Deventer muzikant, liedjesschrijver, dichter en kunstenaar maakt op zaterdag 3 juli tussen 16.00 en 18.00 uur een ruimtelijk werk. 

Johanneke ter Stege gaat een ruimtelijk werk maken voor de veiling van Paco Plumtrek. Foto: Femke Teussink

Johanneke trad veel op in Almelo, als zichzelf en als onderdeel van NNENN, Limoensneeuw en InfraRood. “Heel lang geleden had ik een bandje en kwam ik Paco Plumtrek op het spoor. Ik heb contact gezocht met Henk Lammers, hij verzocht ons wat te spelen en hij zei ‘klinkt leuk’. In allerlei formaties van toen tot nu, dat is ongeveer 15 jaar, heb ik er opgetreden. De projecten die Henk organiseert zijn erg leuk. Het zou jammer zijn als Almelo dit moet gaan missen.”

Versmelten van taal, beeld en muziek

Paco Plumtrek-oprichter Lammers is onder de indruk van de 31-jarige kunstenares en heeft haar daarom gevraagd deel te nemen aan de veiling. “Ze dompelt je onder en voert je mee langs muzikale kunstwerkjes. De ontwapenende singer-songwriter en voormalig stadsdichter van Deventer laat taal, beeld en muziek versmelten om te tonen en bevragen wat het leven magisch maakt.”

Johanneke ligt een tipje van de sluier, wat zij zaterdag creëert. “Taal is mijn basis, omdat ik songwriter en dichter ben. Daarnaast wil ik in het moment kijken waardoor ik geïnspireerd ben. Op divers materiaal dat ik kan gaan gebruiken voor een object zal ik teksten schrijven. Het object zal dus letterlijk uit repen taal bestaan, die ik kan scheuren of knippen. Dan ga ik tekenen of schilderen, ik wil er een totaalding van maken. Stiften, pennen en verf zullen dus ook klaar liggen.”

Veiling vanuit Deventer

Ondanks de goede voorbereiding vindt Johanneke het spannend. “Het wordt gefilmd, waardoor je ook moet nadenken wat een leuk proces is om te zien. Omdat ik op een podium sta, zal ik de camera ook gebruiken als publiek. Misschien dat ik soms een verhaal vertel. Ik zal mezelf als spiegel en klankbord moeten gebruiken. En er moet uiteindelijk wat uit komen.”

Het vervaardigen van het kunstobject gaat dit keer in elk geval in Deventer plaatsvinden. “Ik heb een locatie op het oog, maar daar kan ik verder nog niets over zeggen. Het is een plek waar letterlijk de ruimte is om te experimenteren.”

En die ruimte geeft Henk Lammers ook graag aan (jonge) kunstenaars en muzikanten. Alleen is die ruimte er momenteel niet. Het Almelose cultuurpodium moet weg uit de voormalige Kolkschool en een nieuw onderkomen is er nog niet. Er zijn toekomstplannen om de oude gymzaal, nabij de Kolkschool, te betrekken. Maar dat kost het nodige geld. Vandaar de online kunstveilingen, waarbij de helft van de opbrengst voor de kunstenaar is en de andere helft voor Paco Plumtrek. Eerdere afleveringen met onder andere de Almelose kunstenaar Rob Koenders, Randy van Lingen, Aschwin Huiskens en Ankie van Huizen waren een succes.

Artistiek asiel

“Het zou anders leuk zijn als Paco Plumtrek naar Deventer komt. Deventer is ook een leuke stad en zo’n cultuurpodium kan het alleen maar leuker maken. Henk heeft oog voor bijzondere kunstenaars en muzikanten, wil mensen een kans geven. Hij heeft ooit in Deventer artistiek asiel aangevraagd”, weet Johanneke. Ze wijst daarmee op een voorval uit 2010. Lammers vroeg artistiek asiel aan in Deventer en maakte er zelfs een soort 'roadmovie' van, waarin hij twee liedjes verwerkte: één voor de toenmalige burgemeester Hermans van Almelo en één voor de toenmalige burgemeester Heidema van Deventer. “Misschien probeert hij met Paco Plumtrek opnieuw artistiek asiel aan te vragen in Almelo of Deventer.”

Zodra zaterdag online wordt gegaan, kan je vanaf de eerste minuut bieden op het live en ter plekke te maken kunstwerk. Terwijl het werk in twee uur tijd ontstaat kijk je mee als tussentijdse bieder of als toeschouwer. Het geheel speelt zich af tussen 16.00 en 18.00 op zaterdag 3 juli. Lammers: “We hopen dat je er virtueel weer bij bent met deze online veiling. Je kan intunen via het Facebookevenement van Cultuurpodium Paco Plumtrek.”