Algemeen

Jeugd biedt excuses aan voor vernielen Boekenhuisje Vasse

VASSE – Vrijwilligers van Boekenhuisje Vasse waren vorige week donderdagochtend verbijsterd bij het openen van de minibieb. Binnen in het huisje troffen zij een enorme chaos aan. Een plank was van de muur geknapt en de vloer lag er bezaaid met boeken, bierresten en sigarettenpeuken. Kort nadat een foto van het vandalisme op de Facebookpagina van het Boekenhuisje werd geplaatst, meldden de daders zich. De 17-jarige vrienden gaven aan dat het geen kwade opzat was  en boden hun excuses aan die door de vrijwilligers werden geaccepteerd. 

Erna Ensink wil er geen dramaverhaal van maken. De initiatiefnemer is blij dat de jongeren de ravage niet opzettelijk hadden veroorzaakt. “Vrijdagochtend kwamen ze zich melden en vertelden dat het hen was overkomen. Uit paniek zijn ze toen weggegaan.”

Stevig gesprek

Het was woensdagnacht na een keetfeestje toen de tien jongeren onderweg naar huis stopten bij het Boekenhuisje bij Café-Restaurant Tante Sien. “Vijf ervan gingen naar binnen”, vertelt Erna Ensink het verhaal van de groep. “Ze dronken er een biertje en rookten een sigaret. Toen ze met z’n allen op de tafel wilden gaan zitten, konden de plankendragers van het tafelblad het gewicht niet aan. Daardoor knapte het tafelblad van de muur. Een deel van de boeken viel vervolgens op de grond. Omdat de jongeren in paniek raakten, gingen ze er snel vandoor”, legt ze uit. Oplettende ouders van 17-jarigen uit Vasse zagen een foto van de vernieling voorbijkomen op Facebook. Zij informeerden bij hun kinderen of die er wellicht bij betrokken waren. Een aantal bekende. Na een stevige gesprek met hun ouders toog de jeugd naar Ensink om excuses te maken.

Wakker schudden

Na de eerlijke bekentenis accepteerden de vrijwilligers de excuses. Ensink maakte van de gelegenheid gebruik om de groep toe te spreken. “Deze keer was ’t het Boekenhuisje”, zegt ze. “Maar dat is niet het enige incident in Vasse. Korte tijd geleden is de mozaïekbank met bloempotten kapot gegooid en zijn er groenbakken overhoop gehaald. Niet door deze groep hoor. Ik vroeg de groep of zij binnen hun kennissenkring duidelijk willen maken dat dit gedrag onacceptabel is. Zoiets als coronaverveling kan geen excuus meer zijn. Voor zover dat ooit wel een optie was. Jongeren moeten geen hangplek gaan zoeken. Dan moeten wij straks het Boekenhuisje ’s nachts op slot doen, wat een extra belasting is voor onze vrijwilligers. We kunnen dat niet van hen verlangen. We hopen in elk geval dat jongeren door nu door dit incident zijn wakker geschud.” Op de foto ziet u de puinhoop die vrijwilligers donderdagochtend aantroffen in het Boekenhuisje.