Algemeen

Jeroen Smidt is dé ‘bezorgheld’ van Oldenzaal

OLDENZAAL - Wie denkt dat pakketbezorgers tegenwoordig geen tijd meer hebben voor persoonlijk contact met klanten, heeft het mis. Jeroen Smidt is hiervan het levende bewijs. De Oldenzaler is met zijn Post NL busje al jarenlang een vertrouwd gezicht in de stad en schuwt warm contact met zijn klanten allerminst. Integendeel. Een coronacrisis of lockdown verandert daar niets aan.

Smidt kent de postcodes uit zijn hoofd en kan zelfs bij het inladen van zijn busje een grove schatting maken voor wie welk pakketje is. Dat komt voort uit de tientallen jaren ervaring die hij heeft in zijn bezorggebied. Reikhalzend kijken Olenzalers uit naar het moment dat Smidt arriveert met zijn bestelbus. Al sinds 1999 is hij hét vertrouwde gezicht in een groot deel van de stad waar hij de weg op zijn duimpje weet.

Smidt: “Het contact met klanten is in de loop der jaren wel veranderd maar de essentie is hetzelfde gebleven. Ik doe er alles aan om goede kwaliteit te leveren en daar krijg ik veel waardering en vertrouwen voor terug. Vroeger kreeg ik bijvoorbeeld een envelop met geld of mensen vetrouwden mij soms zelfs hun huissleutels toe. Ja het is echt waar, ik kwam gewoon bij de mensen binnen. Dat kan nu natuurlijk niet meer. Tegenwoordig krijg ik ontzettend lieve reacties of brieven.“

Pakketbezorgers hebben soms wellicht het imago onder hoge werkdruk te staan, in het geval van Smidt is dit niet zo. Hij neemt de tijd om zijn bus netjes in te pakken zodat hij precies weet waar hij alles heeft staan. Dan gaat hij op pad. Volgens een vaste route rijdt hij van het sorteercentrum in Hengelo naar zijn vertrouwde thuishaven. Smidt weet: “Ik weet hoe ik mijn bus moet inpakken zodat ik bij de stops niet te veel tijd kwijt ben aan gezoek. Daardoor kan ik tussendoor nog een klein praatje maken. Haastigheid draagt niet bij aan een vriendelijke uitstraling."

Natuurlijk heeft de coronacrisis het werk van pakketbezorgers verandert waardoor het ‘contactlozer’ en drukker is dan voorheen. Zeker in een lockdown waarbij veel winkels gesloten zijn. Hierdoor zijn ze onmisbaar en vervullen ze een ware heldenrol. Smidt heeft gelukkig nauwelijks last van alle veranderingen. “Ja in tijden van lockdown is het drukker maar ik kom niet om in het werk. De waardering voor ons is des te groter en dat maakt het de moeite meer dan waard."