Algemeen

Jeanet Versteeg opnieuw naar Lesbos om hoop te verlenen

TUBBERGEN - Jeanet Versteeg (42) uit Tubbergen vertrok op 25 augustus jl. wederom naar Lesbos om daar op het Griekse eiland, haar steentje bij te dragen voor de stichting Home for all van haar Griekse vrienden Nikos en Katerina. Sinds de brand in kamp Moria is er een nieuw vluchtelingenkamp gebouwd. Ook het voormalig humane vluchtelingenkamp Kara Tepe, waar Jeanet voorgaande jaren al heeft geholpen, is dit jaar gesloten. Alle vluchtelingen worden nu opgevangen in het nieuw gebouwde vluchtelingenkamp. De vluchtelingen worden vaak opgevangen onder moeilijke omstandigheden.

In heel Griekenland worden momenteel opvangcentra gebouwd waarvan het de bedoeling is vluchtelingen in de toekomst op te vangen. Jeanet gaat er heen om maaltijden uit te delen voor zieke mensen, zwangere vrouwen en ouderen. Ook haalt zij met Home voor all er af en toe groepen naar hun restaurant,  om even weg te zijn uit het kamp en daar te eten en te ontspannen, hetgeen voor hen voelt als thuiskomen. Vluchtelingen zelf gaven dan ook het restaurant ooit de naam “home”.

Daarnaast hebben Nikos en Katerina nu ook het mooie homeland project opgezet. Er wordt groente voor eigen keuken verbouwd op een groot stuk land waar vluchtelingen kunnen werken om zo weer wat perspectief te krijgen.

De visie van Nikos en Katerina is de mensen zoveel mogelijk buiten het kamp te helpen en deel te laten nemen in de maatschappij, mensen aan werk helpen want als men kan werken en verdienen krijgen zij weer een beetje een doel in hun leven en een beetje perspectief.

Momenteel wordt Griekenland geteisterd door vreselijke bosbranden. Nikos en Katerina hebben onlangs een aantal families kunnen helpen die anders dakloos zouden raken.

Hun motto is: “If you can help just do it!”. Een andere  uitspraak van hen is:

“God or nature never put borders. We did!”. Jeanet deelt deze visie.

Nikos en Katerina hadden een restaurant en Nikos was visser. Ook hebben zij een viswinkel, waaruit zij nu nog steeds in hun eigen inkomen voorzien.  In 2014 en 2015 heeft Nikos veel ellende meegemaakt op zee, toen vele vluchtelingen met bootjes aan kwamen en ook veel mensen zijn verdronken.  Hij stopte met vissen, omdat hij hij de vluchtelingen wilde helpen. Hij werd visser van mensen en opende zijn restaurant voor de vluchtelingen die er gratis konden eten en zo werd Home for all geboren. Inmiddels komen er al een aantal jaren vele vrijwilligers hen helpen en is Home for all  uitgegroeid tot een NGO in het teken van vluchtelingen, die het moeten hebben van donaties. Voor ongeveer tien euro kan Home for all gemiddeld een gezin van een warme maaltijd voorzien.

Jullie kunnen daarom Jeanets missie en Home for all steunen door een bijdrage over te maken t.n.v. J.T. Versteeg, NL28 ABNA0510514936 o.v.v. home4 all Lesbos, want “If you can help, just do it!”.