Algemeen

Je hebt brandweermensen en brandweerfanaten
Brandweerman Johnny Oude Engberink is zo’n fanaat

TUBBERGEN - Johnny Oude Engberink uit Tubbergen is vrijwillige brandweerman van post Tubbergen, daarnaast verzamelt hij artikelen over branden, ongevallen en ander onheil uit het verre verleden en heden uit de gemeente Tubbergen. Hij heeft inmiddels een archief van tien dikke mappen.

Rood papier vergeelt niet

Ruim tien jaar geleden is Johnny begonnen met het verzamelen. Krantenknipsels van talrijke branden, het ontstaan van de brandweer Tubbergen, de luchtbeschermingsdienst en de oorlogsvliegtuigen die tijdens de Tweede wereldoorlog naar beneden kwamen.

De informatie haalt hij van internet, met name de koninklijke bibliotheek (krantenbank Delpher) als ook de plaatselijke en omliggende bibliotheken. Digitale krantenartikelen zijn in vele gevallen gekopieerd, of vanwege de variatie aan tijding en het grote krantenaanbod door hem in zondags handschrift op rood papier geschreven. Want zo zegt hij, rood papier vergeelt niet.

Chronologisch overzicht

De eerste map begint over het stichten van de eerste nederzettingen, het ontstaan van de marken met zijn buurt- en boerschappen. In 1849 wordt de dorpskom Tubbergen getroffen door een eerste grote brand. Met het gemis van elk blusmiddel wordt een jaar later besloten tot aanschaf van een handbrandspuit en zeventien brandhaken. De kosten bedragen 1000 gulden. Zo bladert Johnny rustig door de mappen heen en weet elke bladzijde precies te benoemen waar het over gaat.

Met trots laat hij een foto zien uit 1903 van de eerste brandweermannen uit Tubbergen. Deze foto is toen gemaakt bij de Eeshof. Rustig bladert Johnny door een andere map, hij praat er ondertussen al over wat hij ook wil laten zien.

Klimaatverandering

Tegenwoordig een hot item, de klimaatverandering. Maar Johnny weet dat we er vroeger ook al mee te maken hadden. Zware stormen kwamen regelmatig voor. In 1927 verwoeste een cycloon een groot aantal boerderijen in de gemeente Tubbergen. De cycloon zoog het plaatselijk kanaal Almelo Nordhorn leeg, waarbij de vissen uit de lucht vielen. Regelmatig waren er extreme hagel- en onweersbuien met blikseminslagen met dodelijke afloop tot gevolg.

Van kerkklok tot pieper

Rond 1850 hadden ze in Tubbergen te maken met een vijftal branden per jaar. Wellicht lag het aantal hoger, maar omdat ze niet belangrijk genoeg waren werden deze niet vermeld. Alarmering ging middels het luiden van de brandklok in de kerktoren. Tijdens de tweede wereldoorlog kwam de sirene. Pas in 1975 werd de pieper in gebruik genomen.

Wie neemt het straks over?

De mappen liggen nu nog bij Johnny thuis. Hij moet nog een paar jaren verwerken en dan is het een kwestie van bijhouden. Maar wie neemt straks het stokje over of wie wil dit archief op zich nemen?

De kazerne, de gemeente, het brandweermuseum of bestaan er nog meer brandweerfanaten?