Algemeen

Jan en Ans Kuipers uit Harbrinkhoek werkten samen, vlogen samen en zijn nu samen een diamanten bruidspaar

HARBRINKHOEK - Het was bij de ‘Kreste’, het voormalige Café Kemperink, in Tubbergen waar Jan Kuipers uit Habrinkhoek zijn toekomstige bruid Ans Russchenkamp uit Hertme elkaar voor het eerst in de ogen keken. Meerdere afspraakjes volgden en na ruim een jaar trad het stel in het huwelijk. Dat was zaterdag 12 november precies 60 jaar geleden. Voor het diamanten echtpaar is die tijd voorbij gevlogen.

Fotograaf: Wouter Borre

Hart voor de winkel

Kort voordat Jan ‘van de Kap’(85) en Ans (6) elkaar leerden kennen, was Jan een winkel begonnen in radio- en elektronica apparatuur, Kuipers Electronics, aan de Ootmarsumsestraat in Almelo. Toen het serieuzer werd tussen de twee vroeg hij Ans of ze hem wilde helpen in de winkel. “Zo kon ze ervaren of deze tak van sport’ haar lag”, legt hij uit. “Niet elke vrouw wil een vent met een eigen zaak natuurlijk.” Ans had al verkoopervaring opgedaan in verschillende winkels maar van elektronica wist ze naar eigen zeggen weinig af. “Alles was nieuw voor me en ik leerde er veel”, zegt ze. “Maar het beviel gelijk goed.” In de jaren die volgden deed de televisie z’n intrede, de zaak floreerde en verhuisde naar een grotere winkel aan de Oranjestraat. Een paar jaar later volgde er nog een verhuizing, wel in dezelfde straat. Jan en Ans gingen boven de winkel wonen. Samen kregen ze twee dochters die hen inmiddels tot grootouders hebben gemaakt van vier kleinkinderen.

Rondje zweefvliegen voor 5 euro wordt levenslange passie

Ruim 40 jaar werkten Jan en Ans met veel plezier in de winkel. De laatste tien jaar hielpen ze hun dochter en schoonzoon mee die het bedrijf overnamen. Nog altijd komt Jan er graag. “Het is dat mijn leeftijd ’t me niet meer toelaat, anders zou ik zo weer achter de toonbank kunnen gaan staan”, geeft hij aan. “Het is prachtig mooi werk’. Zijn werk was niet zijn enige passie. “Met buren van de winkel, een loodgieter en zijn vrouw, gingen we begin jaren 60 naar het vliegveld Terlet”, blikt Jan terug. “De buurman wees naar een zweefvliegtuig en vroeg: ‘durf jij daarin?’. Natuurlijk durfde ik dat en voor 5 gulden maakten we een rondje. Ik vond het fantastisch en had gelijk de smaak te pakken.”

Jan nam vliegles, haalde zijn vliegbrevet en kocht zelf een zweefvliegtuig. Later kwam daar de liefde voor motorvliegtuigen bij. Samen met zijn Ans maakten ze bij mooi weer bijna elke zondag een vlucht. “We vlogen ook naar het buitenland, Zwiterserland, Italië, Frankrijk”, vertelt Ans. “We hebben veel gezien.” Ondanks zijn respectabele leeftijd is Jan nog altijd in het bezit van een geldig vliegbrevet. “Ik stop pas als de dokter zegt dat het niet langer verantwoord is.”

Meer geven dan nemen

Als Ans thuis bleef bij de kinderen, ging Jan alleen. Ans: “Het is belangrijk om niet alles samen te doen. Vanwege de winkel waren we al veel samen. En dat ging ook altijd goed.” “We hadden, net als elk echtpaar, weleens dipjes”, geeft Jan toe. “Vooral als eens in de paar weken de etalage opnieuw moest worden ingericht. Dan gaf het weleens gemopper, al was het van korte duur.” De afgelopen 60 jaar zijn voor het jubilerende echtpaar voorbij gevlogen. “Ik zou het onmiddellijk weer over doen”, zegt Jan. De rode draad van de bijzondere chemie tussen beiden kan Ans wel verwoorden: “Het is geven en nemen. Dat klinkt heel cliché maar het is echt zo. En wij geven elkaar veel. “We geven meer dan we nemen”, benadrukt Jan. “Als je dat allebei maar doet, houd je je huwelijk in balans. Dat is ons altijd goed gelukt.” Inmiddels woont het stel alweer jaren in Harbrinkhoek, in het ouderlijk huis van Jan.

Daar versierden de Noabers de oprit naar de voordeur met honderden roosjes ter ere van het 60 jaar getrouwde echtpaar. Zondag 27 november is het opnieuw feest. Dan houden Jan en Ans hun diamanten huwelijksfeest. 

Fotograaf: Wouter Borre