Algemeen

Ira wil samen met zijn vrienden kunnen spelen in de speeltuin

ALMELO - Vlakbij de woning van Marlinde Ringringulu-Dokter ligt een mooie speeltuin. Haar 6-jarige zoon Ira gaat er graag naar toe, maar kan zelf nergens op of in. De jongen zit in een rolstoel. Samen met enkele andere bewoners in Het Nijrees is het initiatief genomen voor de aanleg van een inclusieve speeltuin. Een plek waar kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen spelen. “Samenspelen is goed voor de sociale ontwikkeling. Dat wil je ook voor een kind met een beperking. Het zou geweldig zijn als Ira mee zou kunnen doen met zijn buurtgenootjes.”

Ira is vlak na zijn geboorte, een spoedkeizersnede, gereanimeerd. Hierdoor heeft hij een hersenbeschadiging opgelopen. Door de cerebrale parese kan hij niet staan of lopen en is hij rolstoelgebonden. Ook kan hij een van beide handen beperkt gebruiken en heeft hij spasmen. Daarom gaat hij dagelijks naar het Roessingh in Enschede, waar hij op school zit. Eenmaal thuis wil hij, net als ieder ander kind, lekker buiten spelen.

Samen spelen

“Dachten we vroeger met onze dochters ‘we gaan even naar de speeltuin’, met Ira gaat dat niet zo makkelijk. Hij kan nog wel fietsen op een driewieler, maar we moeten hem steeds uit de rolstoel of van zijn fiets tillen. Dus er moet altijd een van ons twee mee. En hem steeds tillen wil ook niet echt meer. Vriendjes uit de buurt zeggen wel eens ‘wij gaan naar de speeltuin, maar jij kan natuurlijk niet mee’. En dat doet pijn. Hoe relaxed is het als hij zelf in een aangepaste speeltuin kan spelen?”

Het idee om de huidige speeltuin aan te passen, ontstond vorig jaar. “Eigenlijk bij toeval”, zegt Marlinde. “We waren bij een activiteit van sportbedrijf Almelo en dit keer waren er ook enkele activiteiten opgezet en geschikt voor kinderen in een rolstoel. Ik was er helemaal blij mee. Heel vaak is er niets voor kinderen in een rolstoel en kan Ira dus ook niet meedoen.”

Frustratie

Terwijl Ira zich vermaakte, werd ze aangesproken door wethouder Van Mierlo. “Een heel fijn gesprek. Hij zei dat eigenlijk meer kinderen zoals Ira mee zouden moeten kunnen doen met dit soort activiteiten. Hij vroeg mij toen ook waar wij als ouders tegenaan lopen. Veel dingen zijn niet meer ‘normaal’ voor ons: vakantie of naar een speeltuin gaan. Want Ira kan dan bijna niets. Als we wel gaan, geeft dat frustratie, dus probeer je de speeltuin zoveel mogelijk te vermijden.”

In het kader van bewegen in de openbare ruimte is begin dit jaar op het Sluitersveld de bootcamproute geopend. Een bootcamp in de buitenlucht voor mensen met en zonder rolstoel. Gemeente Almelo wil nu ook enkele speelplekken ontwikkelen tot inclusieve speeltuinen. “Wij zijn gevraagd of we mee willen denken in het ontwikkelen van deze speeltuinen. En het Nijrees is dus de eerste.” Een speeltuin die volgens Marlinde veel gebruikt wordt door de kinderen in de hele wijk.

Extra toestellen

Samen met gemeente Almelo en een student van het Zone.college is een ontwerp gemaakt. “We willen graag dat kinderen in een rolstoel mee kunnen doen en niet aan de zijlijn zitten. Er zijn speciale speeltoestellen voor kinderen met een lichamelijke beperking, maar deze zijn niet goedkoop. De gemeente wil daar graag in investeren.” Alsook het Roggekamp/Peitsch Fonds dat €5000 heeft toegezegd voor de aanschaf van geschikte speeltoestellen. 

De speeltuin in het Nijrees zal worden uitgebreid met een rolstoelschommel een tafeltennistafel en een draaicarrousel. Ook wordt een verhard pad aangelegd. “De meeste speeltuinen liggen in het zand, en daar kan je ook niet makkelijk door met je rolstoel.” 

Vlak voor de bouwvak zijn omwonenden ingelicht over de plannen. De bijeenkomst is positief ervaren door de initiatiefnemers van de inclusieve speeltuin. Marlinde: “We hebben goede opmerkingen en aanvullingen gehad. We hebben toe kunnen lichten dat de huidige speeltuin goed is, dat er alleen toestellen aan worden toegevoegd. Het voetbalveld blijft zoals die is.” Ze kregen zelfs nog een opsteker van een omwonende, waarvan een ouder kind ook gebruik maakt van een rolstoel: ‘was er zoiets maar eerder geweest’. “Dat is wat we willen, een speeltuin waar alle kinderen mee kunnen doen. Om zo het samenspel te bevorderen. En dat je ook als gezin even een uitstapje kan maken’.

Nog even wachten

Nog even en dan kan er samen gespeeld worden in de speeltuin in Het Nijrees. Dan hoeft in deze speeltuin een kind in een rolstoel niet meer aan de zijkant te zitten. De intentie was eind september een begin te maken met de aanpassingen aan de huidige speeltuin. “Maar dat gaat denk ik niet lukken. Er moeten nog subsidies aangevraagd worden en de speeltoestellen laten op zich wachten. Maar het wordt geregeld”, zegt Marlinde vastbesloten. “We hopen dat Ira volgend voorjaar met mooi weer samen kan spelen in de speeltuin. Dat wil je ook voor een kind met een beperking. En als deze speeltuin klaar is, op naar de volgende.”

 

Ira (in de rolstoel) kan niet wachten totdat hij samen met buurkinderen Mats, Jolien en Lisa in de speeltuin kan spelen.