Algemeen

Door Jenny ter Maat

Ineke KleinJan zamelt geld in voor project in Moldavië

RIJSSEN - Ineke KleinJan zou begin van dit jaar naar Moldavië gaan, om vrijwilligerswerk te doen. Dat gaat voorlopig niet door in verband met de coronamaatregelen. Wel kunnen mensen een bijdrage leveren om het project in Moldavië te ondersteunen, door kleurige, handgemaakte artikelen te bestellen.

Voor de Rijssense kunstenares was 2020 een turbulent jaar. KleinJan studeerde in 2019 af als vaktherapeut Beeldende Therapie. “Beeldende therapie is een non-verbale therapievorm, voor mensen die zich moeilijk uiten en voor mensen die dat niet meer kunnen, bijvoorbeeld door afasie of dementie. Vaak kunnen deze mensen zich wel op een andere manier uiten, en daarbij hoef je niet creatief te zijn.”

Ze zocht en vond praktijkruimte en op 1 april 2020 zou ze haar praktijk aan het Hogepad 6 openen.

Corona
Maar op die dag lag ze ziek in bed. Ineke, al 23 jaar verzorgende IG, raakte in maart tijdens haar werk besmet met het coronavirus. Ze was één van de eerste coronapatiënten in Rijssen. Ze heeft er nog steeds last van. “Ik had geen onderliggend lijden, maar ben toch heel ziek geweest. Het is nu bijna een jaar later, maar ik loop er elke dag nog tegenaan. Moe, totaal geen conditie, last van de spieren.”

Haar praktijk opende ze pas een half jaar later, op 1 oktober. Ze bouwt aan haar conditie en werkt inmiddels drie dagen per week en ontvang maximaal twee cliënten per dag. “Ik doe een derde van wat ik deed voordat ik ziek werd. Het heeft mij veel moeite gekost om dat te accepteren.”

Workshops, onder andere voor Moldavië, en schilderlessen voor de jeugd start ze weer op als het mag.

Moldavië
KleinJan hoopt dit jaar nog als vrijwilliger een week naar Moldavië te kunnen gaan. De reis is inmiddels twee keer uitgesteld door corona. “Als het veilig is, gaat het door.” Ze is nog niet eerder in Moldavië geweest. Het initiatief van dit project gaat uit van zorggroep Sirjon in samenwerking met stichting 'Kom over en help'. 
“Ik wil daar als beeldend therapeut/verzorgende IG kennis en deskundigheid overbrengen door het geven van een training aan de zorgmedewerkers daar, een training over onbegrepen gedrag bij dementie.” Ze wil ook een creatieve werkvorm aanbieden aan de ouderen die de dagopvang Bethania Foundation in Tintareni bezoeken.

Producten te koop
Ze was bezig om voor dit project geld in te zamelen, zoals de verkoop van kleurrijke handgemaakte producten en het geven van verschillende creatieve workshops. Die workshops gaan nu niet door, maar de producten worden nog steeds verkocht en zijn te bestellen via de website www.inekekleinjan-praktijkbeeldendetherapie.nl

De bestelling kan afgehaald worden, en kan ook bezorgd worden.

Corona bracht ook goeds
Ineke: “Corona heeft ook goeds gebracht. Het heeft me heel veel rust gegeven. Ik ging altijd maar door met alles. En nu zat ik thuis, verplicht. Ik ontdekte andere creatieve dingen, juist doordat daar nu ruimte voor was. Ik leerde weer wat belangrijk was, leerde prioriteiten stellen. De coronaperiode zie ik als een grote pauze, en die pauze kun je ook nuttig besteden.”

Ze kijkt positief naar dit nieuwe jaar. “Zoals het voor corona was, zo wordt het niet meer. Maar ik hoop wel dat we weer meer kunnen doen. En misschien kan ik, later in het jaar, toch naar Moldavië.”