Algemeen

In het lentenummer van ’t Onderschoer
Tante Joos’ Hoesbar was zijn tijd ver vooruit

DENEKAMP - Bij het zien van de omslag van ’t Onderschoer hoef je al niet lang te twijfelen over wat er zoal in het driemaandelijkse magazine zal staan. Na een verhaal over de geschiedenis van de familie Brandsma in het vorige Onderschoer, kon het niet uitblijven dat nu Tante Joos’ hoesbar aan de orde kwam. Ooit was deze hoesbar een begrip in Denekamp. Hoewel illegaal, kwam half Denekamp een biertje drinken in het befaamde witte herenhuis aan de Oldenzaalsestraat.  Van politieagent, pastoor, ambtenaar tot prins carnaval. Iedereen wist de weg te vinden.

Willy(Titus) Brandsma verteld in het lentenummer van ’t Onderschoer over deze gastvrije hoesbar waaraan menigeen zulke goede herinneringen bewaard.  Leuke anekdotes en ontboezemingen wisselen elkaar af.

Willy weet zich de herinneringen feilloos voor de geest te halen en bij velen zullen deze ook weer boven komen bij het lezen van zijn verhaal. Uiteindelijk koos de familie Brandsma eieren voor zijn geld en sloot de bar. Dit tot tevredenheid van de gemeente na lang aandringen. Voor de familie Brandsma bleef er weinig anders over dan het witte huis te verkopen in tijden van bouw van het nieuwe gemeentehuis en de aanleg van het Nicolaasplein. Voor Willy Brandsma restte alleen nog ‘Tante Joos Lapmiddel”. Een melkbus waarin gelapt kon worden na een gezellig avondje in de bar. Conclusie was uiteindelijk dat Denekamp in 2004 een monumentaal pand armer was geworden, maar dat ‘Tante Joos’ Hoesbar’ zijn tijd al ver voor huis was als drinkkeet.

In ’t Onderschoer staat het complete verhaal van Willy Brandsma als eigenaar van het witte herenhuis. ’t Onderschoer is te verkrijgen bij het Heemhoes en bij boekhandel Brummelhuis in Denekamp.