Algemeen

iMAGine: vocalgroep van drie gezellige zangeressen

NIJVERDAL – Elke woensdagmorgen komen ze bij elkaar om te repeteren. Gewoon in de huiskamer en steeds om de beurt bij iemand anders. Drie leuke vrouwen met goede zangstemmen. Wel kritisch op elkaar. 'We gonna have a good time' klinkt het toepasselijk. En ze drinken gezellig een kopje koffie met een koekje en kletsen wat. Samen vormen ze de groep iMAGine.

“Het is een hobby en laagdrempelig.” En af en toe treden ze voor het voetlicht zoals laatst bij de boekpresentatie in Hulsen van 'Het geheim dagboek van een boekhouder' van de Historische Kring.

iMAGine bestaat inmiddels vijf jaar. De naam met de hoofdletters in het midden heeft niets te maken met de bekende song van The Beatles. “Hoewel we dat nummer wel zingen”, lachen de drie zangeressen. “Nee, de naam komt van de eerste letters van onze voornamen Marja, Anita en Gertrud”, legt Anita Veldman uit. De andere twee leden zijn de groep zijn Marja ten Berge en Gertrud Prinssen.

Hun stemmen passen goed bij elkaar: “Dat komt waarschijnlijk omdat we familie van elkaar zijn.” Anita en Gertrud zijn zussen, Marja is een nichtje van hen. Zingen doen ze al hun hele leven lang. Thuis zongen ze altijd. En vervolgens eerst op het kinderkoor, later bij het kerkkoor en daarna nog bij verschillende andere koren. “Het zit in onze genen, weten ze.”
Marja: “De familie maakte vroeger zelf een soort muziektheater en de leden speelden ook bij de toneelgroep Nut en Genoegen.”
“Jammer”, zegt Anita “dat we niet eerder begonnen zijn.”

De zangeressen zijn al drie een eindje boven de 50. Ook andere leden van de familie helpen mee. Een broer verzorgt bij optredens de geluidsinstallatie en Anita's zoon heeft de mooie rode kaarten met teksten in hartvorm en het logo ontworpen.

Het plan voor iMAGine kwam spontaan toen ze samen zongen. Gertud: “We waren net goed begonnen, hadden een keer bij Krönnenzommer gezongen en in de kerk in Hellendoorn en bij Bruisend Nijverdal hadden we een optreden en toen kwam corona. Er ging niets meer door en onze naam was nog niet zo bekend.”
“Ja en we mochten ook niet meer repeteren. Alles lag stil”, vult Anita aan. “We hebben gewoon twee jaar achterstand opgelopen. Nu zijn we opnieuw aan het opbouwen.”

iMAGine zingt muziek van de Andrew Sisters. En heeft daarvoor jurkjes uit die tijd. “We hadden die voor corona een keer aan gehad. Toen we bij de Historische Kring gingen optreden, moesten we eerst kijken of we nog wel daarin pasten. Gelukkig ging dat nog.”

Het repertoire is inmiddels al best uitgebreid. Niet alleen Andrew Sisters, maar ook country; Dolly Parton en Emmylou Harris, En nummers van Fleetwood Mac, Ilse de Lange en ABBA.

Omdat Marja als vrijwilliger bij Wonen bij September helpt, zingt iMAGine daar nu elke maand. De bewoners vinden het prachtig en de drie dames vertellen: “We zingen daar geen oubollige liedjes, maar liedjes uit de tijd dat de bewoners jong waren. En af en toe dragen we tussendoor een gedichtje van Toon Hermans voor. Dat roept veel emoties en herinneringen op.” Marja: “Maar het maakt de dementerende bewoners ook rustig. Dat is de kracht van muziek.”

De volgende keer dat iMAGine te horen is, is tijdens het korenfestival op zaterdag 21 mei in Holten. “Daarvoor zijn we hard aan het repeteren.”

Soms zingen ze op verzoek ook bij uitvaarten. Wie contact wil of meer wil weten kan terecht op de Facebookpagina. IMAGine vraagt reiskostenvergoeding en een kleine bijdrage: “Het blijft gewoon onze hobby.”

Uw reactie