Algemeen

Huisraadbank fungeert als kringloopwinkel voor mensen met weinig geld

OLDENZAAL -  “Het begon allemaal vijf jaar geleden, toen ik als sociaal werker geconfronteerd werd met mensen die vet in de schulden zaten en op een betonnen vloer sliepen,” begint Teun Hofmeijer zijn verhaal. Hij startte met het verzamelen van meubels die hij mocht opslaan in een loods van Impuls aan de Helmichstraat.

“Helaas moesten we daar na een jaar uit. Er zaten nog meer voorzieningen in het pand ernaast, zoals Stichting Voedselbank. Samen zijn we op zoek gegaan naar iets nieuws. Gelukkig bood de WBO ons deze plek aan. Ook de gemeente heeft erg geholpen.”

Nu is de Huisraadbank een echt kringloopbedrijfje geworden voor mensen met weinig geld. Volgens Teun en Doortje, een actieve vrijwilligster, is er meer armoede dan we misschien denken. “Sommige mensen werken echt heel hard, waardoor ze de eindjes net wel/net niet aan elkaar weten te knopen. Ook zij kunnen hulp gebruiken en iedereen kan helpen.”

De drempel voor hulp is wellicht een stuk lager dan menigeen denkt. Als je moeilijk rond kan komen, kan je je aanmelden bij het Sociaal Team (www.sociaalteam-oldenzaal.nl) waar je met allerlei hulpvragen terecht kan. Daar doe je één keer je verhaal tijdens een korte intake, waarna je vaak bij allerlei stichtingen zoals de kledingbank en de voedselbank terecht kan. Daar vraagt verder niemand naar je situatie.

De Huisraadbank doet niet onder voor een ‘gewone’ kringloopwinkel. Er staan prachtige meubeltjes, maar ook keukenapparatuur, witgoed. Alles wat je in huis nodig hebt. Ook is er een kraamafdeling, de kraambank, waar Doortje druk mee is. Zij is erg van hergebruik en creatieve dingen doen en alles ziet er keurig uit. “Als mensen thuis nog kruiken hebben liggen, zouden ze ons daar erg blij mee maken,” vertelt ze enthousiast. “In deze koude tijd hebben we deze echt nodig en op het moment hebben we helemaal geen kruiken meer. De zakken eromheen kunnen we eventueel zelf wel maken. En andere kraamspullen en kraampakketten die over zijn, zijn ook meer dan welkom.” Doortje is ook actief in de creatieve werkplaats, waar ze bijvoorbeeld stoelen opnieuw bekleedt.

Ze hadden het geluk dat een deel van de ruimte vroeger de werkplaats van de WBO was. De hal stond vol machines die Teun tot zijn grote geluk in bruikleen mocht houden. “We geven bij de Huisraadbank meubels weg. En met hergebruikt hout maken we mooie dingen”. Dat is een ding dat zeker is, want op Facebook kwam een foto van een prachtige werktafel voorbij. Deze gebruiken ze zelf in de werkplaats, die ze volledig aan het opknappen en herinrichten zijn, maar af en toe verkopen ze ook opgeknapte meubels via Marktplaats. En er is een aparte fietswerkplaats in het gebouw waar vrijwilligers druk aan fietsen sleutelen om ze weer rijklaar te maken.

“Het is niet onze bedoeling om winst te maken. Daar gaat het helemaal niet om, want we zijn een stichting en ik ben een sociaal werker,” laat Teun stellig weten. Maar met het geld dat ze verdienen kopen ze weer materialen om meubels op te knappen die dan weer bij de Huisraadbank worden aangeboden. Doortje laat trots zien wat ze allemaal in de aanbieding hebben. “We hebben overal wat van, zoals gordijnen, beddengoed, meubels, lampen en handdoeken. Als mensen hier komen mogen ze van mij helemaal losgaan. Dan staan ze me vaak vol verbazing aan te kijken,” zegt ze glunderend. De mensen hier hebben echt hart voor de zaak.

Het is niet de bedoeling dat iedereen meubels komt brengen (met uitzondering van babyspullen), want de ruimte is beperkt. “Dus als iemand nog een groot pand voor ons in de aanbieding heeft…” lacht Teun. Daarom zijn ze kritisch in wat ze aannemen, want anders is de kans groot de ze blijven zitten met oude spullen die ze niet meer kwijtraken. Je mag altijd een fotootje sturen via Facebook als je iets geschikts denkt te hebben.

Het lijkt Teun ook leuk om twee keer per jaar op een braderie te gaan staan met zelfgemaakte spullen, zodat ze meer nieuw hout kunnen kopen en op die manier de Huisraadbank kunnen promoten. “In het voorjaar komen hier altijd twee maatschappelijk stagiairs, dan hebben die gelijk mooi wat te doen.”

De Huisraadbank is nog op zoek naar twee sterke vrijwilligers die op maandag gezellig samen in een vrachtwagentje spullen willen halen en brengen.