Algemeen

Hotel Het Landhuis ontvangt de gouden erepenning van Oldenzaal

OLDENZAAL - Op zaterdag 4 juli 2020 reikte burgemeester Patrick Welman de gouden erepenning met bijbehorende oorkonde uit aan Hotel Het Landhuis. De uitreiking vond plaats tijdens de jubileumreceptie ter ere van het 125-jarig bestaan van het horecabedrijf Hotel Het Landhuis. De uitreiking van het eerder toegekende predicaat ‘Hofleverancier’ was de tweede aanleiding voor het feestje.

De gouden erepenning kan door het college van B&W worden toegekend aan personen, verenigingen of stichtingen. Als blijk van waardering en respect voor de grote verdiensten voor de Oldenzaalse gemeenschap.

Inzet en verdiensten
Dit jaar bestaat Hotel Het Landhuis 125 jaar als horecabedrijf. Op 3 januari 1895 werd een verzoek gericht aan de raad van de gemeente Losser voor het verstrekken van een drankvergunning voor de verkoop van sterke drank in het klein. Het kadastrale perceel lag toen nog in de gemeente Losser. Na de grenscorrectie in 1955 werd dat de Bentheimerstraat 118 te Oldenzaal.

Diverse andere eigenaren kwamen en gingen weer. Het koffiehuis kreeg in 1909 de naam ‘Tivoli’ en rond 1923 werd deze naam omgedoopt tot ‘Het Landhuis’, ook wel ‘De Broodkont’ genoemd. Deze naam is geboren doordat een bakker destijds eigenaar was van het hotel. Iedere Oldenzaler weet tot op de dag van vandaag nog dat met ‘De Broodkont’ Hotel Het Landhuis wordt bedoeld. In 1953 kocht het echtpaar Johan Mulder en Annie Schophuis (ouders/schoonouders en opa/oma van de huidige directie, de familie Oolderink) het hotel. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. De familie Oolderink staat bekend om haar persoonlijke en warme benadering van haar gasten. Vriendelijkheid en gastvrijheidstaan hoog in het vaandel. Door hun maatschappelijke betrokkenheid en het regelmatig meedoen aan bijeenkomsten voor goede doelen hebben zij in Oldenzaal en omgeving een hoge gunfactor.

Visitekaartje voor de stad
Hotel Het Landhuis is al 125 jaar een begrip in Oldenzaal en ver daarbuiten. Een hotel met een goede historie en een mooi toekomstperspectief. Onlangs heeft dit bedrijf de Koninklijke waardering ‘predicaat Hofleverancier’ mogen ontvangen. Hotel Het Landhuis is met dit predicaat een indrukwekkend visitekaartje voor de stad Oldenzaal. Een gemeentelijke waardering in de vorm van de gouden erepenning van de stad Oldenzaal mag dan ook niet ontbreken.

Het predicaat Hofleverancier is één van de oudste koninklijke onderscheidingen van ons land. Het geeft bedrijven het recht om het koninklijke wapen te voeren, met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. In Nederland zijn ongeveer 475 kleine en middelgrote bedrijven die de titel Hofleverancier mogen dragen.