Algemeen

Hospice De Reggestroom neemt uitbreiding half november in gebruik

RIJSSEN – Tussen Parkstraat en Groeneweg zijn bouwvakkers van AKOR bezig met de uitbreiding van het gebouw van Hospice De Reggestroom. De uitbreiding, een berging en extra unit, wordt naar verwachting half november opgeleverd. Dat vertelt Arend Jan ter Steege, voorzitter van de stichting Hospice De Reggestroom. “We kwamen bergruimte tekort. De grotere hulpmiddelen krijgen er een plek, zoals het koppelbed, de matrassen en rolstoelen. De extra unit wordt gebruikt als overloopkamer; het is niet zo dat het aantal beschikbare plaatsen voor gasten uitgebreid wordt.”

Haringparty
De aanbouw kan gerealiseerd worden door de opbrengst van de Haringparty De Oosterhof. Die leverde de laatste keer een bedrag van maar liefst ruim 110.000 euro op. Dat geld werd beschikbaar gesteld aan het hospice in Rijssen. Voorzitter Ter Steeg is er blij mee. “Hospice De Reggestroom is afhankelijk van giften. Financieel gaat het redelijk goed; particulieren, verenigingen en bedrijven denken nog steeds aan ons. We kunnen het geld goed gebruiken voor de exploitatie van het hospice. We hopen dat men aan ons blijft denken.”
Het hospice heeft een ANBI-status; giften zijn aftrekbaar van de belasting.

Blijk van waardering
Alle werkzaamheden draaien, ondanks coronatijd, gewoon door in het hospice aan de Groeneweg in Rijssen. Ter Steege: “Wel op een lager pitje. Maar we kregen er in deze tijd toch nog zes vrijwilligers bij.” Het bestuur heeft, als blijk van waardering voor hun inzet in lastige tijden, aan de hospice-vrijwilligers tegoedbonnen voor een bezoek aan Theehuys Grimberg, uitgereikt.

Rustiger met aanmelding
Tijdens de verbouwing zijn er in het hospice maximaal drie gasten welkom. “Naast de vierde unit wordt gebouwd en dat betekent geluidsoverlast. Vandaar dat we deze ruimte, zolang de bouw duurt, niet gebruiken”, vertellen de coördinatoren Annie Gerritsen en Annemieke Middag.

Ook in het kantoor van het hospice klinken stevige slagen door. Op het moment van het interview zijn er twee gasten. “Het is momenteel in de hele regio rustiger met aanmeldingen. Dat was tijdens de coronapiek, in april en mei, ook zo. Er waren meer mensen thuis in verband met thuiswerken en ook het feit dat men in verpleeghuizen geen bezoekers mocht ontvangen, weerhield waarschijnlijk gasten ervan om te komen.”
In die maanden stopte een aantal vrijwilligers bij het hospice omdat ze in de risicogroep zaten. “Het was passen en meten om het rooster rond te krijgen. Gelukkig kon alles blijven draaien. We zijn ook nu nog veel ad hoc bezig doordat vrijwilligers ineens thuis moeten blijven omdat een persoon in zijn of haar directe omgeving getest wordt of corona heeft.”

Bezoek in overleg
In Hospice De Reggestroom is, ook in de piekweken van april en mei, bezoek blijven komen. “In die weken wel alleen de eigen partner en eigen kinderen. Schoonzoon, schoondochter en kleinkinderen konden hun familielid ontmoeten voor het raam van de unit.”
Momenteel is de afspraak dat de partner en de kinderen en schoonzoon/dochter op bezoek mogen komen. “Bezoek van kleinkinderen en andere bezoekers gaat in overleg met ons. En als er familie aanwezig is, komt de vrijwilliger alleen als er gebeld wordt.”

‘Ik heur oe neet’
Het toegestane bezoek komt, sinds de corona uitbraak, buitenom. “Die mogelijkheid is er hier. Iedere unit heeft een eigen buitendeur. Overige bezoekers staan voor het raam van de unit. Je kunt elkaar zien en Facetime bellen. Dat levert soms komische situaties op. ‘Ik heur oe neet’ aan de ene kant van het raam, en ‘ik heur oe wa’ aan de andere kant. Dan is de luidspreker niet aan. We helpen even en het lukt altijd.”

Uw reactie