Algemeen

Hofland en Manenschijn onthullen nieuwe plek brandweermonument

RIJSSEN – Het brandweermonument van de gemeente Rijssen-Holten kwam afgelopen week definitief op haar plek: tussen de voormalige oude brandweerkazerne aan de Boomkamp en de nieuwe kazerne aan de Molenstalweg.

Burgemeester Arco Hofland onthulde, samen met voormalig brandweerman Henk Manenschijn, het monument, dat eerder bij op het plein voor Tusveld stond, maar nu toch een eigen plek heeft, met het ‘gezicht’ naar de oude brandweerkazerne. Die stond aan de Boomkamp tot 1980.
In dat jaar verhuisde het korps van Rijssen naar de nieuwe kazerne bij het spoor. “We hebben er een plek voor gezocht die met de historie te maken heeft”, aldus Manenschijn. “Het monument staat nu op de goede plek.” De onthulling kreeg Manenschijn aangeboden, als teken van waardering voor zijn jarenlange inzet.

De inscriptie geeft aan dat het monument op 12 april 2022 herplaatst is door Henk Manenschijn, postcommandant Rijssen van juni 2007 tot mei 2021. “Voor mij was het een eer om, samen met de burgemeester als hoofd van de brandweer, dit monument te onthullen”, vertelt de voormalig postcommandant.

Het monument dateert uit 2009. De vrijwillige brandweer Rijssen-Holten bestond toen honderdvijftig jaar. De feestelijkheden rond dat jubileum werden afgesloten met het aanbieden van het bronzen beeld door het korps aan de gemeenteraad.
Het beeld symboliseert honderdvijftig jaar Vrijwillige Brandweer door middel van een tijdlijn. Aan de ene zijde is een brandweerspuit afgebeeld zoals deze toentertijd het straatbeeld bepaalde. Aan de andere zijde is een brandweerauto afgebeeld zoals deze anno 2009 rondreed.