Algemeen

Hofland: ‘De vrijheid van ons allen moeten inperken, is zwaar’

RIJSSEN - Een bijzonder jaar, ook voor burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten. Geen gemeentelijke financiële perikelen, wel coronaperikelen. Hoe heeft hij dit jaar ervaren? Wat bleef hem van dit jaar het meeste bij en hoe stapt hij als burgemeester met de gemeente Rijssen-Holten het nieuwe jaar binnen? Hij vertelt het in De week van Rijssen.

Hoe kijkt u terug op 2020?
Een heel bizar en roerig jaar in velerlei opzichten. Het zou het jaar van vrijheid vieren worden. 75 jaar vrijheid, alle activiteiten waren opgetuigd. Heel veel vrijwilligers waren al druk met alle voorbereidingen. In januari konden we nog samenkomen om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers via het tijdelijke monument ‘Levenslicht’ in Rijssen en Holten. Een heel jaar zouden we de vrijheid vieren, hoe anders werd het toen we in maart in een lockdown gingen. Het virus dat in december 2019 nog ver weg leek, heeft ons nu een jaar later nog steeds volledig in de greep.”

Welk moment bleef u het meeste bij dit jaar en waarom?
Gelukkig was er dit jaar ook vreugde. Dan noem ik graag twee momenten van grote vreugde: mijn vrouw en ik werden verblijd met twee prachtige kleinzoons: Guus en Boris. Wat een rijkdom dat ik nu opa ben van inmiddels vier kleinkinderen. Natuurlijk ben ik ook trots op de veerkracht die Holtenaren en Rijssenaren dit jaar hebben laten zien. Er zijn veel mooie initiatieven ontstaan. Dit typeert de identiteit van Rijssen-Holten.”

2020 is het jaar van corona. Het jaar van het verbieden. Hoe was dat?     
Ja, dat is niet prettig maar het was en is nu ook nog steeds noodzakelijk voor de volksgezondheid en het ontlasten van de zorg. De getroffen maatregelen horen bij deze langgerekte crisissituatie. De vrijheid van ons allen moeten inperken is zwaar en kent ook verschillende fases: verzet, rouw en strijd. Toch moeten we samen deze periode door zien te komen. Rijssen-Holten is ook zwaar getroffen door het virus. Dat heeft impact. Maar ik ben ervan overtuigd dat we hier uiteindelijk samen uit komen.”

Waar bent u trots op als u terugblikt op 2020?
Trots ben ik op onze gemeenschap. Als ik zie hoe eenieder de schouders eronder heeft gezet en binnen alle beperkingen toch mogelijkheden heeft weten te creëren. Op een creatieve wijze zie ik dat in de volle breedte van onze gemeenschap hard is gewerkt. Of het nu ging om ondernemers, horeca, zzp’ers, scholen, welzijns- en culturele instellingen, de kerken en alle sportorganisaties. Eenieder draagt bij aan een samenleving die menselijker is geworden. Naar elkaar omzien en aandacht voor elkaar. Daar ben ik echt trots op.”

Voor welke uitdagingen staat de gemeente het komende jaar?
De uitdaging is om samen vol te houden. Het virus is nog onder ons. Daarom staan we voor de grote uitdaging dat we ons allemaal aan de maatregelen houden. Alleen als we dat doen kunnen we samen het virus onder controle krijgen.”

Waar ziet u naar uit voor het jaar 2021?
Ik kijk er naar uit dat we in 2021 elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten. Dat we onze geliefden mogen omarmen, dat we weer kunnen genieten van diverse festiviteiten, dat we weer volop samen mogen zijn met elkaar.”

Wat zou u de inwoners van de gemeente mee willen geven voor het nieuwe jaar?
Allereerst wens ik iedereen fijne kerstdagen, een goede jaarwisseling en vooral een gezond 2021 toe. Houd moed, houd vol en pas ook goed op uzelf en anderen. Vertrouw erop dat het uiteindelijk weer beter wordt. Dan zijn we dankbaar, dankbaar dat we samen deze periode door zijn gekomen. Samen kunnen we het aan; samen pakken we het aan.”