Algemeen

Historisch Museum Vriezenveen geopend op Open Monumentendag 2022

VRIEZENVEEN - Op zaterdag 10 september staan de deuren open bij het Historisch Museum Vriezenveen. Men zegt: "Evenals vorig jaar hopen we weer veel bezoekers te mogen verwelkomen op de “VriendenLoterij Open Monumentendag”. Het museum biedt schatkamers vol historische objecten en verhalen. Verhalen met internationale betekenis zoals die van de Rusluie, die 200 jaar in St. Petersburg met succes handel dreven. Regionale en lokale verhalen zoals over de bloeiende textielindustrie van Jansen&Tilanus en familie Jonker."

 

En verder: "Ontstaan van het dorp Vriezenveen en de voormalige kernen Westerhaar-Vriezenveensewijk, De Pollen, Bruinehaar en Aadorp. De bijzondere bebouwing van Vriezenveen met haar Brinken en het ontstaan van het slagenlandschap. De geschiedenis tussen de eerste bewoners en de Graaf van Almelo. Het Vriezenveense dialect welke zo afwijkt van de Twentse streektaal. Al deze verhalen geven uitdrukking aan de identiteit van de Vriezenveners."

Momenteel is er een expositie 117 jaar spoor in Vriezenveen. Zeker de moeite waard om te bezoeken.

Het is een educatief museum en een leeromgeving voor iedereen, jong en oud. De jeugd kan zien hoe destijds de klaslokalen eruit zagen, en hoe er rekenen, schrijven en taal werd geleerd. De levensmiddelenwinkel van vóór de oorlog, hier beleef je hoe duurzaam deze winkeltjes destijds waren. Wat dit betreft past deze winkel goed in het thema van deze Open Monumentendag. Het thema is dit jaar: 'Duurzaamheid'.

De Smeltschuur, ook een onderdeel van het Historisch Museum, is op Monumentendag ook geopend voor publiek. Tijdens de Open Monumentendag vinden er intermezzo’s plaats door Young Music Ambassador Celeste de Groot. "Zij gaat ons die dag verrassen met muzikale klanken van piano en zang. Vanuit deze schuur vertrokken onze Rusluie richting Sint Petersburg. De Smeltschuur is te bereiken via de inrit van Raab Karcher aan het Oosteinde 36" zo klinkt het.

De andere Twenterandse deelnemers zijn: Peddemorsboerderij, Boerderij “Janzesland” In Vriezenveen, Boerderij “de Grooten” in Vriezenveen, Boerderij Galerie Dekker in Westerhaar, Gevel vroegere Gemeenteschool in Den Ham, Hervormde Gemeente Vroomshoop, Hervormde kerk in Den Ham, Kalkwijck Distillers in Vroomshoop, Leemansmolen in Vriezenveen, Middendorpshuis met kruidentuin in Den Ham, RK Kerk H. Anthonius Abt in Vriezenveen.

Voor meer informatie over de Twenterandse deelnemer kam men terecht bij de website: https://www.openmonumentendag.nl en kijk ook op www.openmonumentendag.nl of www.museumvriezenveen.nl.