Algemeen

Hervormde Gemeente houdt Kerkpleinmarkt: andere looproute, veel activiteiten voor oud en jong

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN – De inmiddels traditionele Kerkpleinmarkt van de Hervormde Gemeente wordt zaterdag 10 september gehouden, zoals gewoonlijk in het centrum van Rijssen. De markt met haar activiteiten begint om 08.30 uur en duurt tot 16.00 uur.

Een paar veranderingen zijn wel doorgevoerd, vertelt bestuurslid Marjan ten Hove. De kramen staan nu rondom de kerk. “Door de herinrichting van het kerkplein is de looproute dit jaar anders. De beschikbare ruimte is anders ingedeeld. We hebben helaas ook geen ruimte meer voor een grote rommelmarkt met meubels.” De rommelmarkt beperkt zich dit jaar tot kleinere goederen die op een marktkraam passen.

Tijdens de Kerkpleinmarkt wordt, dit jaar voor het eerst, ook de opening van het winterwerk gehouden, zoals het kerkelijk jeugdwerk, de catechisatie en gespreksgroepen die in het winterseizoen gehouden worden. Ten Hove: “Daar was eerder een aparte startdag voor. De activiteiten vallen nu samen met de Kerkpleinmarkt.” Er is een divers programma voor oud en jong samengesteld. Voor de jeugd zijn er een tiental activiteiten en spellen, verspreid over de markt.
Op de markt staan weer diverse eetkramen, er is een goed gevulde boekenkraam en een mooie bloemenkraam met allerlei door vrijwilligers vervaardigde creatieve bloemstukjes. Er is lootjestafel en de bezoekers kunnen daarnaast loten kopen voor de grote verloting.

Fietstocht vanaf Volkspark
Tijdens de Kerkpleinmarkt wordt ook een fietstocht gehouden. De route is 18 kilometer en voert door een de mooie natuur in de buurt.
Vertrekken kan tussen 9.00 uur en 10.00 uur bij de gedenknaald (bij de kinderboerderij) in het Volkspark en het eindpunt is op de Kerkpleinmarkt.
Voor deze fietstocht wordt een bijdrage van 5 euro per persoon gevraagd, met een maximum van 10 euro per gezin. De deelnemers krijgen hiervoor onderweg én na aankomst op de kerkpleinmarkt een consumptie aangeboden. De bijdrage kan zowel contact als met de pin voldaan worden; de opbrengst gaat eveneens naar de doelen van de Kerkpleinmarkt.
Deelnemers aan deze fietstocht kunnen zich tot en met 9 september aanmelden via fietstocht.kerkpleinmarkt@gmail.com

Goede doelen
Ook de goede doelen zijn zaterdag 10 september vertegenwoordigd op de markt om informatie te geven en de kas te verstevigen. Bij de stand van Voedselbank West Twente is een boodschappenpakket te winnen. Ook de beide andere goede doelen, Hart voor Nicaragua en Noabers voor Albanië (NovA) presenteren zich op deze markt.
Het College van Kerkrentmeesters besteedt een deel van de opbrengst van de markt aan het realiseren van een opslagruimte. “Die komt bij De Ark in de Veeneslagen. Daar wordt een stuk bijgebouwd en daar komt dan ook opslagruimte bij. Ook spullen van de Kerkpleinmarkt kunnen daar opgeslagen worden.”

Nieuwe bestuursleden gezocht
Het huidige bestuur van de Kerkpleinmarkt bestaat voor een deel uit mensen die zich al 25 jaar lang met hart en ziel hiervoor inzetten. Voor een aantal bestuursleden is het tijd om het stokje over te dragen. Vandaar dat het bestuur op zoek is naar een nieuwe voorzitter en penningmeester, iemand voor logistieke zaken, voor sponsoring en algemene ondersteuning.
Belangstellenden kunnen voor meer informatie een kijkje nemen op www.hervormdrijssen.nl

De vele vrijwilligers beginnen zaterdag 10 september al vroeg met de opbouw van de markt. Om half negen worden de eerste bezoekers verwacht. Marjan ten Hove: “Wij hopen dat het een markt wordt, waar iedereen even een kijkje komt nemen, even aan komt lopen. Het zou mooi zijn als het die zaterdag net zo druk wordt als op de Kerkpleinmarkten van voor corona. Een dag van saamhorigheid, ontmoeten en gezelligheid.”