Algemeen

Helpende hand voor mantelzorgers om overeind te blijven in coronatijd

ALMELO - Door corona neemt niet alleen de druk op de reguliere zorg toe. Ook mantelzorgers hebben het zwaar. Mantelzorg Almelo reikt daarom Almelose mantelzorgers op donderdag 25 maart de helpende hand met het webinar ‘Overeind blijven in tijd van corona’. Gastspreker is trainer/coach Simone Busscher. Zij bespreekt allerlei gevolgen van corona voor mantelzorgers. 

Simone Busscher verzorgt een webinar voor Almelose mantelzorgers. “De basis van zorgen voor de ander ligt in het zorgen voor jezelf.”

Mantelzorgers zijn onder normale omstandigheden al (te) zwaar belast en de coronapandemie met alle beperkingen en zorgen hakt er bij hen extra in. Bij de een komt er nog meer zorg op hem af, de ander kan juist minder zorg geven dan hij wil door alle maatregelen. “Ik ben mantelzorgster van mijn man. Hij zit in een verzorgingshuis. Elke dag ging ik naar hem toe maar mag het niet meer”, liet Bernadette in mei weten. “Het personeel laat hem om de dag videobellen met mij, maar hij hoort slecht dus moet er altijd iemand bij zijn voor als hij het niet goed hoort. Ik vind dit verschrikkelijk.”

Praktische adviezen

Simone Busscher weet hoe het is om al op jonge leeftijd mantelzorger te zijn. “Dat was ik me destijds niet bewust; pas jaren later ontdekte ik het effect van het opgroeien in een gezin met een zieke ouder. Mijn persoonlijke ervaringen hebben mij geleerd dat ‘zorgen voor jezelf’ de basis is. Van daaruit kun je zorgen voor de ander. Maar hoe doe je dat, zorgen voor jezelf?” In de webinar bespreekt ze onder meer wat er in het hoofd en lijf van mantelzorgers gebeurt als vrijheden nog verder worden ingeperkt en het gevoel de kop opsteekt dat niets meer kan. Ze gaat in op wat dit met mantelzorgers doet en wat de gevolgen zijn in het gezin van de mantelzorger. Ook geeft ze praktische adviezen over ontspanningsmogelijkheden binnen en buitenshuis. Het webinar is online, maar deelnemers kunnen via een chat vragen stellen aan Simone en aan andere deelnemers die het webinar thuis volgen. Zoveel mogelijk van die vragen worden in de loop van het webinar behandeld.

Positieve ervaringen

Simone Busscher heeft inmiddels veel ervaring met het geven van het Webinar Overeind blijven in tijd van corona, en kreeg daarop al heel enthousiaste reacties. Deelnemers gaven te kennen dat ze tips kregen waar ze zelf nooit aan hadden gedacht, dat het webinar resulteerde in meer tijd voor zichzelf, dat het hen geleerd heeft niet alleen te kijken naar wat niet kan, maar wat wel kan. Veel deelnemers hebben na afloop het gevoel weer ‘met beide voeten op de grond gezet te zijn’.

Aanmelden voor webinar

Het webinar is gratis voor iedereen die vrijwillig zorg verleent aan familieleden, partners, vrienden of bekenden. Alle mantelzorgers in Almelo, ook mensen die niet staan ingeschreven bij Mantelzorg Almelo, kunnen meedoen. Het webinar wordt donderdag 25 maart van 10.00 tot 11.00 uur gehouden. Na de aanmelding krijgen deelnemers een mailtje met een linkje. Met één klik op het linkje worden deelnemers al verbonden met het webinar. Aanmelden is simpel: een mailtje of telefoontje naar Mantelzorg Almelo 0546 53 68 30 of info@mantelzorgalmelo.nl. Voor vragen kunnen geïnteresseerden op maandag, dinsdag en donderdag ook terecht bij Mirjam van Baalen van Mantelzorg Almelo.