Algemeen

Helders Fees voor iedereen: 'We hopen op een geweldig dorpsfeest'

HELLENDOORN - Heel Hellendoorn en omstreken maakt zich op voor het Helders Feest van 14 tot en met 20 augustus. Alle optredens op dit grote feest van de Oranjevereniging zijn gratis toegankelijk. Trots vermeldt de vereniging dat een biertje nog steeds niet meer dan 2,40 euro kost.

Voorzitter Willem van der Linde zegt blij te zijn dat het Fees gewoon weer in de zomer is. “Die twee weekenden in oktober in 2021 brachten toch veel meer georganiseer met zich mee.”

Oecumenische tentdienst
Volgens ongeschreven traditie begint het Helders Fees op zondag 14 augustus om 11.00 uur met een oecumenische tentdienst in de grote tent. Voorgangers zijn pastor G. Legtenberg en ds. J.D. Wassenaar. Het thema van de dienst is 'Weerzien'. Ook de Helderse Harmonie en Vocal Time verlenen medewerking. “Ja, zo'n oecumenische dienst heeft wat extra's. Daar komen altijd veel meer mensen dan bij een normale kerkdienst.” Er is kinderoppas en na afloop krijgen de kerkgangers koffie, thee of fris van de Oranjevereniging.

Helders Bierfeest
Daarna begint het echte Fees met het Helders Bierfeest. Om 14.00 uur beginnen Yellow Ed en Hanky Panky. Zij worden afgewisseld door de Eschländer Kapel en de Limburger Buben. Volgens de voorzitter wordt het Bierfees elk jaar een groter succes. “We hebben dit jaar de internationale schlagerartiest Andreas Hastreiter geboekt om 17.00 uur en iedereen draagt lederhosen en dirndljurken.”
Na Hastreiter nemen de dj's en Limburger Buben het weer over tot 19.30 uur. “Daarna is het rustig. Het is dan tenslotte zondagavond.” Ook maandag is een rustdag.

Bekende artiesten
Het zijn niet de eerste de beste die in de feesttent op de Hofmansweide zullen optreden. De facebookpagina van het Helders Fees stroomt al over van de enthousiaste reacties van fans.

Dinsdag is volgens de traditie de Schapenmarkt, dat evenement hoeft geen verdere aankondiging. 's Middags van 14.00 tot 15.00 uur is er een optreden van Kareltje en Jasmijn die wel even tijd hebben om de kinderen te vermaken met een gezellige show. 's Avonds komen dj Lars, Partysquad en the Outsiders er een feest van maken. “We hebben echt voor elke smaak wel artiesten geboekt”, meldt Van der Linde, “Voor tieners, maar ook voor dertigers en veertigers.”

Dinsdag om 18.00 uur is er ook nog een bierproeverij. Liefhebbers kunnen speciaalbiertjes van plaatselijke brouwers komen proeven.

Woensdag (12.00 tot 17.00 uur) staat het grote beachvolleybaltoernooi op het programma. “Het was al vroeg uitverkocht; vriendenteams vinden het geweldig om tegen elkaar te strijden en zand te happen.” Aan het eind van de middag is er een ondernemersborrel en staat de vakantierit in samenwerking met de ASVH op het programma. Om 17.30 uur kan men zich daarvoor opgeven in de Hooischuur. 's Avonds wordt het feest voortgezet met Hanky Panky, the Boston Teaparty en opnieuw een bekende artiest: Xander de Buisjoné.

Motoren
Donderdag overdag is de motoropstapdag. Al veertig jaar werkt de MCNH samen met de Oranjevereniging. “Een echt jubileum dus!” Om 13.00 begint de motoropstapdag voor de jeugd. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding 'proeven' of ze het leuk vinden om op een mini-motor rond te rijden. Op het EHBO-plein geven verschillende hulpdiensten 's middags een demonstratie. In de late middag spelen de Nijverdalse Poelepetaten, een Normaal coverband. Donderdagavond 18 augustus is de tent voor de liefhebbers van spelletjes en muziek met de heren van de Helderse Quatsch Pubquiz door Johan Kampman (18.00 tot 20.30 uur), gevolgd door het muzikale Swingo Bingo spektakel en de bekende Groninger Tik Tok Tammo.

Weekend
Fans kunnen op vrijdag genieten van het Helders Motor Spektakel (11.00 tot 17.00 uur). Voorzitter Van der Linde hoopt dat het niet de laatste keer zal zijn, omdat het niet zeker is of de tuin van de familie Poppe volgend jaar nog beschikbaar is. Vrijdagavond wordt ongetwijfeld een topavond, dj De Rooie Jager warmt het publiek op voor een avond met de succesvolle Dirty Daddies in de grote tent. De Paloma's spelen tegelijkertijd bij de buitenbar gezellige, ouderwetse piratenmuziek.

Als afsluiting van een superfeestweek wordt op zaterdagmiddag 20 augustus om 13.30 uur bij het vogelschieten het eerste schot gelost door burgemeester Jorrit Eijbersen. Met de muziek en de schutterskoning van verleden jaar Jan Voskes vertrekt de stoet schutters en belangstellenden naar het Cool Nature-terrein bij de ijsfabriek. Er zijn twee categorieën vogelschieten: volwassenen en kinderen.

Ook zaterdagavond is er op de Hofmansweide weer veel muziek. In de tent komen The Fortunate Sons met dj De Rooie Jager. Bij de buitenbar is een karaokefeest Heldern got talent en in de tent speelt de coverband Lijn 7 met DJ Pascal.

Veel vrijwilligers
De Hellendoornse Oranjevereniging doet er alles aan om iedereen een superfeestweek aan te bieden. Van der Linde: “We proberen met iedereen rekening te houden. Het bestuur is er met veel plezier mee bezig, maar we zouden nergens zijn zonder de vijfhonderd vrijwilligers die ons helpen. We hebben vutters die elke morgen het terrein weer spic en span maken. Ook is er er een opbouw- en afbouwploeg. Mensen die helpen bij de kassa en achter de bar, mensen die helpen met de polsbandjes voor het nix18-beleid. Een technische commissie, beveiligingscommissie en een sfeer commissie. En natuurlijk zijn we blij met de goede samenwerking met de politie en de gemeente. We hopen op een geweldig dorpsfeest en als we na aftrek van alle kosten nog wat geld overhouden, wordt dat besteed aan een goed doel binnen de gemeente.”