Algemeen

“Heb je dat wel gezien, wat was dat ook alweer?”

Het lijkt wel of de geschiedenis van Vroomshoop langs je heen trekt als je een tentoonstelling organiseert over de ontwikkeling van dit kanaaldorp na de Tweede Wereldoorlog. Was er dan zo veel te zien? Nee, het was immers een kleine tentoonstelling. Volgens de meer dan vijfhonderd bezoekers wel een zeer verzorgde expositie. De geschiedenis komt eigenlijk uit en van de bezoekers. Letterlijk. Als leden van de Stichting Levend Vroomshoop waren wij de gastheren en -dames. In die functie word je constant aangesproken over wat ze zien en komen ze bij je met: “Weet je wel? Heb je dat wel gezien? Wat was dat ook alweer? En wie woonde daar? O, ik ging naar die school. O, is dat de Julianastraat? En ik weet nog dat enz. enz.” Fantastisch om op zo’n manier in gesprek te gaan over de geschiedenis van Vroomshoop en zo vragen en informatie ter plekke te kunnen uitwisselen. Zo werkt dus een expositie. Nu werd elke discussie ook nog eens prachtig ondersteund door het nieuwe boek “Veranderend Vroomshoop”. Heden en verleden naast elkaar en door de toeschouwer van commentaar voorzien. Prachtig!

In diezelfde weken hebben we onze kennis ook kunnen en mogen delen met de leerlingen van de basisscholen, die de expositie bezochten en door ons al vertellend werden rondgeleid. Het is altijd al het streven van Levend Vroomshoop geweest ook educatie een plek te geven in onze activiteiten. Deze weken hebben we ook zes klassen bezocht. Het is niet te geloven, maar deze lessen zijn een spin-off van, daar heb je ze weer, De Winterkraaien. We namen de leerlingen mee naar de tijd van het veenvolk, hun werk, hun leven, hun landschap. Ze konden het gereedschap zien en ook hoe men het gebruikte. Ze waren onder andere diep onder de indruk van het feit dat de kanalen in de negentiende eeuw met de hand werden gegraven. Eén leerling merkte verbaasd op: “En ze liggen er nog steeds, die kanalen!” Ook verbijsterend voor hen was het verschil in leven voor de kinderen. Geen school, weinig te eten en te spelen, al zo jong betrokken bij het arbeidsproces, heel weinig kleren. Heerlijk om dan te kunnen vertellen hoe dit veengebied via de ontginning zich ontwikkelde tot een agrarische bestemming om vervolgens te industrialiseren. Steeds meer bewoners ontdekten ons dorp en dus moest er onderwijs komen en woningen en noem maar op.

Ja, we hebben voor ons jeugdige publiek De Winterkraaien tot leven gebracht en ze laten luisteren naar dat spannende verhaal van Albert Krikken. Ze zaten als muisjes te luisteren. Misschien praten ze er thuis over en vertellen hun ouders dat die Winterkraaien op 7 en 8 maart ook weer in ons eigen theater Het Punt te beluisteren waren. Blijkbaar krijgt men er nog steeds niet genoeg van, want na die voorstellingen staat de teller op 5500 bezoekers. Steeds meer mensen die willen weten hoe dat veenvolk leefde en … leed.

De beide voorstellingen waren weer volledig volgeboekt, maar u kunt u wel op de wachtlijst laten zetten, dan weet u zeker dat u er een volgende keer wel bij kunt zijn (via: klaas@dragtmail.nl).

En dat schitterende boek, ‘Veranderend Vroomshoop’ dan? Ja stil maar, ook dat is op hetzelfde mailadres te bestellen/te halen of bij één van de leden van Levend Vroomshoop en uiteraard bij Bruna Brinkman aan het Julianaplein in Vroomshoop.

Thea Kroese
bestuurslid Stichting Levend Vroomshoop