Algemeen

Hartelijk weerzien van Bela Ruth Samuel met vele Nijverdallers

NIJVERDAL – Het was een meer dan tropische temperatuur in De Smidse, maar dat weerhield een grote groep Nijverdallers er niet van om te komen luisteren naar het verhaal van Bela Ruth Samuel over haar boek 'Land van vele Bruggen'. De oud-Nijverdalse, en tegenwoordig in Haifa wonende schrijfster, kreeg aan het eind van haar verhaal een welgemeend applaus. Daarna moest ze vele exemplaren van haar boek signeren en luisteren naar verhalen van en vragen over vroeger.

Herinneringen

Het plan was dat Bela Ruth Samuel al veel eerder naar Nijverdal zou komen, maar tot tweemaal toe werd dat uitgesteld. Ze vertelde dat als kind van 8 of 9 met school de laatste keer in De Smidse was geweest. Maar de essentie van haar verhaal was hoe het trauma van de Shoah (Holocaust) doorwerkt in de volgende generatie en wat ze als jong meisje daarvan meemaakte in het getraumatiseerde joodse gezin in Nijverdal. Daarom en als eerbetoon aan haar vader, maar ook voor haar kinderen en kleinkinderen, heeft ze het boek geschreven. “Het was een bijzonder emotionele tocht door het verleden. Al die familieleden die niet teruggekomen zijn.Toch ben ik blij met het boek.” Bela Ruth vertelt dat ze drie jaar gewerkt heeft aan 'Land van vele Bruggen' dat ook in het Engels is vertaald. Nadenkend: “Ja, je zou het mijn levenswerk kunnen noemen.” Nog steeds is ze als onderzoeker bezig met de geschiedenis van Shoah aan de Bar Ilan Universiteit in Ramat Gan in Israël.

Spontaan

Dat de familie Samuel niet vergeten is, bleek wel toen spontaan Mieny van Keulen – van Petersen na afloop van de lezing van Bela Ruth het podium beklom en haar herinneringen ophaalde. Zij had na haar middelbare school (als een soort tussenjaar) als winkelmeisje anderhalf jaar gewerkt in de winkel van Bela's vader, David Samuel (Samuel Prins aan de vroegere Rijssensestraat).”Ik heb daar van alles verkocht. Het was er geweldig leuk. De klanten dachten zelfs dat ik een dochter was. Ik ben mee geweest naar de bruiloft van de oudste dochter in de synagoge in Almelo en met Pasen eet ik nog steeds matzes met roomboter en suiker.”

Project op Reggesteyn

Meestal is er niet veel jeugd aanwezig bij lezingen die de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal organiseert. Maar dit keer waren er acht leerlingen van Reggesteyn met hun docent Erik Braaksma. “We zijn bezig met een project over de familie Samuel; over dit boek en een ander (Allemaal SAMen) van haar zusje Danielle Samuel”, vertelt een van hen. Ze poseerden samen met de schrijfster voor een foto.

Serie lezingen

De serie lezingen op zondagmiddag wordt georganiseerd door de Historische kring Hellendoorn-Nijverdal in De Smidse in het kader van de expositie gedurende de maand september.

 

Reacties

heel veel dank voor dit mooie artikel en de goede reacties. het was een fantastisch moment! dank je wel nijverdal!

Uw reactie