Algemeen

Harry Snijders is eerste Klimaatburgemeester van Oldenzaal

OLDENZAAL - Harry Snijders (59) mag zich de eerste Klimaatburgemeester van gemeente Oldenzaal noemen. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) onlangs bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. Een week waarin de Klimaatburgemeester een belangrijke rol speelt voor zijn medebewoners. Het is namelijk de bedoeling dat Harry Snijders de inwoners van Oldenzaal inspireert zich ook in te zetten voor een beter klimaat.

Klimaatburgemeester Harry Snijders

Speciaal voor zijn benoeming ontving Harry een ‘Nationale Klimaatweekvlag’ die hij de hele week kan ophangen op een plek naar keuze. Zo kan iedereen zien dat hij de Klimaatburgemeester is geworden van gemeente Oldenzaal.

142 Klimaatburgemeesters in Nederland

In de afgelopen weken hebben in totaal 142 Klimaatburgemeesters uit 101 gemeenten zich aangemeld via www.iedereendoetwat.nl/nkw. Harry uit gemeente Oldenzaal is één van hen. Met zijn eervolle benoeming hoopt hij tijdens de Nationale Klimaatweek andere inwoners uit de gemeente te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Dat kan iets groots zijn of klein. Goedkoop of duur. Van zonnepanelen op het huis tot minder voedselverspilling. Of een duurzame actie in de straat of wijk met de buren. Harry is veel met het klimaat bezig en hoopt met zijn duurzame voorbeeld mensen in directe omgeving aan te zetten tot actie. Snijders: “Ik wil graag meer ruchtbaarheid geven aan mijn levensstijl: ik leef met een lagere temperatuur en ben daar nu aan gewend. Door de hoge gasprijzen is die levensstijl best interessant voor veel mensen. Elke graad lager scheelt je al snel een slordige 10 procent van je gasverbruik! Op dit moment is de temperatuur bij me thuis 15 graden Celsius en dat is prima te doen. Moet je natuurlijk geen shirt met korte mouwen dragen. Ik wil kijken of ik hier een aantal burgers in mee kan krijgen.”