Algemeen

Halve eeuw Hoog Schuilenburg gevierd met bewoners

ALMELO - Bewoners van verpleging- en verzorgingshuis Hoog Schuilenburg hebben er een gezellige feestweek op zitten. Reden ervan is het 50-jarig bestaan van Hoog Schuilenburg. “We hebben het jubileum van de naam gevierd, want vroeger stond er op deze plek een ander gebouw”, weet bewonersconsulent Arjan Mensink van Woonzorg Nederland. Er waren koffie, taart, poffertjes en genoeg tijd om met foto’s oude herinneringen op te halen. 

Bewoners van Hoog Schuilenburg konden donderdag genieten van vers gebakken poffertjes van Dirk Poffers. Foto: Bianca Hellemons

Het complex aan de Beethovenlaan is vernoemd naar Schuilenburg, het oudste archeologisch monument van Almelo. Vlak voor de brug naar Wierden aan de rechterkant. Het huidige gebouw, dat er sinds 1996 staat, heeft drie jaar geleden nog een grootse renovatie ondergaan. Daarbij is geluisterd naar de bewoners, zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen op de Aalderinkshoek. 

Zelfstandigheid

Fysiotherapiepraktijk Verdipark heeft dankzij de verbouwing een grote ruimte op begane grond gekregen. Voor de zelfstandige huurders zijn er brievenbussen in de gevel aangebracht. Om het gevoel van zelfstandigheid te vergroten, zijn de zorgbalies verdwenen. “De bewoners hebben meer het gevoel dat ze in een appartement met voorzieningen wonen, niet in een verzorgingstehuis of verpleegtehuis”, aldus Mensink.

Een grote wens van bewoners was meer bergruimte. Deze heeft men kunnen creëren, waardoor elke zelfstandige bewoner een extra bergkast buiten de eigen woning heeft. Scootmobielen waren er vijftig jaar geleden niet. Steeds meer senioren maken gebruiken van deze handige vervoersmiddelen. Ze stonden alleen de veiligheid in de gangen in de weg. Na de verbouwing staan ze in een eigen ruimte, net zoals de e-bikes die in de daarvoor bestemde schuur staan. 

Een hele verandering dus ten opzichte van vijftig jaar geleden. “Hoog Schuilenburg was toen een verpleeghuis. We bedienen nu ook diezelfde doelgroep, maar ook mensen van 55 jaar en ouder die geen zorg nodig hebben zijn welkom hier te wonen”, geeft Mensink aan.

Mooie herinneringen

Met zijn allen werd vorige week maandag de feestweek afgetrapt met koffie, taart en een sfeervol optreden van duo Backlight. Zorgwethouder Eugène van Mierlo schoof gezellig aan. “Almelo is de afgelopen eeuwen gegroeid als stad. Boerenerven in het buitengebied moesten wijken voor nieuwe huizen. Ook hier in de Aalderinkshoek. Gelukkig is Almelo nog steeds heel groen en koesteren we ons buitengebied. Vanuit de vroegere woontoren van Hoog Schuilenburg kon je dat groen heel goed zien. Met als parel in dat groen natuurlijk de Bellinckhof, uw overbuurman. Haalt u deze feestweek vooral mooie herinneringen op aan Almelo.”

En dat werd zeker gedaan. Dinsdag werd een film gedraaid met oude beelden van Hoog Schuilenburg en was er draaiorgelmuziek. De bewoners gingen woensdag terug in de tijd met de in klederdracht gehulde boerendansgroep De Brookmoaten en poffertjes van Dirk Poffers. Een dag later was er een tentoonstelling ingericht met allerlei zorgattributen van vroeger en nu. Ook werden er veel herinneringen opgehaald en nieuwe herinneringen gemaakt tijdens een supergezellige middag met collega's, vrijwilligers en oud-medewerkers. De feestweek werd vrijdag afgesloten met een buffet in het restaurant.

Uw reactie